Her yıl Eylül ayının üçüncü cumartesi günü, kök hücre bağışının önemini vurgulamak için Dünya Kemik İliği Bağışçıları Günü kutlanıyor. Bu anlamlı gün vesilesiyle Türk Kızılay, TÜRKÖK Projesi kapsamında 1 milyonu aşkın kök hücre bağışçı adayına ulaşarak, nakil bekleyen hastalara umut oluyor. Türk Kızılay Genel Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, kök hücre bağışçılarının kan bağışçıları gibi hayat kurtaran "sessiz kahramanlar" olduğunu belirtiyor ve sağlıklı bireyleri bağışçı olmaya davet ediyor.
TÜRKÖK Projesi: 1 Milyon Bağışçıya Ulaşıldı
Türk Kızılay, Sağlık Bakanlığı ile birlikte yürüttüğü TÜRKÖK Projesi kapsamında, kök hücre bağışçılarının kazanımını ve nakil süreçlerini takip ediyor. Bu proje ile bugüne kadar 1 milyon 166 bin bağışçı adayı nakil bekleyen hastalar için umut oldu. Kök hücre nakli, halk arasında Kemik iliği nakli olarak biliniyor ve lösemi, lenfoma gibi kanser türleri başta olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor.
Kök Hücre Nakli Nedir ve Kimler İçin Gereklidir?
Kök hücre nakli, özellikle kemik iliği kanserleri, lenfomalar, organ kanserleri, bağışıklık yetmezlikleri ve kalıtsal metabolik hastalıklar gibi ciddi sağlık sorunları yaşayan hastalar için hayati önem taşıyor. Sağlıklı bireylerden alınan kök hücreler, hastaların vücudunda yenilenerek hastalığın seyrini durdurmada önemli bir rol oynuyor. Bağışçılar sayesinde birçok hasta hayata tutunma şansı yakalıyor.
21 Eylül Dünya Kemik İliği Bağışçıları Günü'nün Önemi
Her yıl düzenlenen bu özel günde, kök hücre bağışçılarına teşekkür ediliyor ve bağış yapmanın önemi vurgulanıyor. Türk Kızılay Genel Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, kök hücre bağışının bazen lösemi hastası bir çocuğun ya da kalıtsal hastalığı olan bir gencin tek yaşam umudu olduğunu belirtiyor. Bu vesileyle tüm vatandaşları iyilik hareketine katılmaya davet ediyor.
Kök Hücre Bağışçısı Nasıl Olunur?
Kök hücre bağışçısı olmak oldukça kolay bir süreçtir. Türk Kızılay’ın kan bağış noktalarına giderek, TÜRKÖK Bilgilendirme ve Onam Formu dolduruluyor ve üç tüp kan veriliyor. Alınan bu kanlar, gerekli testlerden geçirildikten sonra TÜRKÖK Kemik İliği Bankası veri tabanına aktarılıyor. Eğer bir hastayla eşleşme tespit edilirse, Sağlık Bakanlığı tarafından bağışçıya ulaşılıyor ve detaylı testler sonucunda nakil süreci başlıyor.
Sessiz Kahramanlar: Kök Hücre Bağışçıları
Türk Kızılay’ın 1 milyonu aşkın kök hücre bağışçı adayına ulaşmış olması, ülkemizde bağışçılık bilincinin ne kadar arttığını gösteriyor. Bağışçılar, çoğu zaman tanımadıkları insanlara umut olarak, hayat kurtaran bir adım atıyorlar. Her kök hücre bağışı, bir hayat kurtarmaya yönelik atılmış büyük bir adım anlamına geliyor.
Siz de Bir Hayat Kurtarın
Sağlıklı her birey, Türk Kızılay’a başvurarak kök hücre bağışında bulunabilir. Bu bağış, lösemi gibi ölümcül hastalıklarla savaşan insanlara yaşam şansı sunuyor. 21 Eylül Dünya Kemik İliği Bağışçıları Günü'nde siz de Sessiz kahramanlar arasına katılabilir ve bir hayatın kurtulmasına vesile olabilirsiniz.
Fotoğraf ve Kaynak: Türk Kızılay
HACER ZORTUL