Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2023 yılı, Türkiye'de Ar-Ge faaliyetlerine verilen dolaylı teşvikler açısından önemli bir dönüm noktası oldu. 2022'de 26 milyar 169 milyon TL olan bu teşvikler, 2023 yılı itibarıyla yüzde 126,7 oranında artış göstererek 59 milyar 332 milyon TL'ye yükseldi. Bu artış, Türkiye’nin araştırma ve geliştirme alanındaki yatırımlarını artırma hedefinin bir yansıması olarak dikkat çekiyor. Dolaylı Ar-Ge teşviklerinin büyük bir kısmı, kurumlar vergisi ve Gelir vergisi stopajı gibi vergi desteklerinden sağlandı.
Kurumlar Vergisi ve Gelir Vergisi Stopajı Teşviki Öne Çıktı
2023 yılı itibarıyla dolaylı Ar-Ge teşviklerinin en büyük payını, 34 milyar 810 milyon TL ile Kurumlar vergisi desteği aldı. Bu desteği, sırasıyla 23 milyar 661 milyon TL ile gelir vergisi stopajı teşviki ve 815 milyon TL ile gelir vergisi desteği izledi. Katma değer vergisi (KDV) desteği ise 46 milyon TL ile daha küçük bir paya sahip oldu. Beyan edilen Ar-Ge harcamalarına göre sağlanan dolaylı Ar-Ge teşviklerinin yüzde 60,1'i kurumlar vergisi, gelir vergisi ve KDV'den; yüzde 39,9'u ise gelir vergisi stopaj desteğinden geldi.
Ar-Ge Harcamaları ve Teşviklerden Yararlanan Sektörler
2023 yılı itibarıyla Ar-Ge teşviklerinden yararlanan girişim sayısı 9 bin 30’a ulaştı. Bu girişimlerin büyük bir kısmı, bilgi ve iletişim, imalat sanayi ve mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler gibi sektörlerden geldi. Beyan edilen Ar-Ge harcama tutarları açısından imalat sanayi, yüzde 49,5’lik oranla ilk sırada yer aldı. Bu sektörü, yüzde 37,9’luk oranla Bilgi ve iletişim sektörü takip etti. Ayrıca, beyan edilen harcamalarda motorlu kara taşıtları, bilgisayarlar ve elektrikli teçhizat imalatı gibi alanlar ön plana çıktı.
KOBİ’ler Dolaylı Ar-Ge Teşviklerinden En Fazla Yararlanan Grup Oldu
Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ’ler), dolaylı Ar-Ge teşviklerinden en fazla yararlanan grup olarak dikkat çekiyor. 2023 yılı itibarıyla dolaylı Ar-Ge teşviklerinden yararlanan girişimlerin yüzde 88'i KOBİ’lerden oluştu. Bu girişimlerin, dolaylı Ar-Ge teşviklerinin yüzde 36,1'ini aldığı belirtildi. KOBİ'lere sağlanan dolaylı Ar-Ge teşviklerinin büyük kısmı orta ölçekli işletmelere verilirken, küçük ölçekli işletmelere de önemli bir pay sağlandı. Bu teşvikler, KOBİ’lerin Ar-Ge faaliyetlerine olan katkısını artırarak, Türkiye'nin inovasyon gücünü pekiştirdi.
Kaynak: tuik.gov.tr
Haber Merkezi