Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen Uluslararası Sağlık Bilimleri Kongresi, Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleşti.
Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencilerinin müzik dinletisi ile başlayan kongrenin açılış törenine Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu ve Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Kırklareli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meryem Çamur, Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ ve TÜB Genel Sekreteri Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Aras ile akademisyenler katıldı.
Kongre Başkanı Prof. Dr. Necdet Süt, Trakya Üniversiteler Birliği’nin kurulmasıyla birliğe üye üniversiteler arasında ortak eğitim ve araştırma protokollerinin yapılmasının yanı sıra ortak kongrelerin de düzenlenmeye başlandığını ifade ederek, bu yıl 6.sı düzenlenen Sağlık Bilimleri Kongresinin bu faaliyetlerin en güzel örneklerinden birini teşkil ettiğini söyledi. “Düzenlediğimiz bu kongre, tıp ve sağlık bilimlerinde çalışma yapan bilim insanlarını ve araştırmacıları bir araya getirdiği gibi güncel bilimsel tartışma ortamının doğmasına, yeni disiplinlerarası çalışmaların ve iş birliklerinin ortaya çıkmasına imkan sağlamaktadır.” diyen Süt, kongrede, “Sporda Ortopedi ve Rehabilitasyon”, “Sportif Performansta Genetik”, “Madde Performansları” ve “Hemşirelikte İnovasyon” konularının ele alınacağı 4 farklı oturum gerçekleştirileceğini dile getirdi.
Kongrede başta tıp olmak üzere, eczacılık, diş hekimliği, hemşirelik, beslenme, odyoloji, fizyoterapi, sağlık yönetimi ve spor bilimleri alanından 112 sözlü bildiri ve 21 poster bildiri olmak üzere toplam 133 bildiri sunumunun gerçekleştirileceğini belirten Süt, güncel konuların tartışılacağı kongrenin, katılımcıların mesleki ve kişisel gelişimine katkı sağlaması temennisinde bulundu.
TÜB Genel Sekreteri Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Aras, 2012 yılında Trakya Üniversitesi öncülüğünde kurulan TÜB’ün 8 Kasım 2022’den bu yana genel sekreterliğini yürüttüğünü ifade ederek, o tarihten bugüne 40’ın üzerinde etkinlik planladıklarını söyledi. Ancak Uluslararası sağlık Bilimleri Kongresi de dahil olmak üzere pek çok etkinliğin ülkemizi yasa boğan Kahramanmaraş depremleri nedeniyle güz yarıyılına ertelendiğini ifade eden Aras, yapılamayan etkinlikleri en kısa zamanda tamamlayarak Ocak ayı içerisinde de yeni dönemin takvimini hazırlayacaklarını bildirdi. Bu nedenle yalnızca sağlık bilimleri alanında değil, tüm bilim dallarında yapılması istenen etkinlik önerilerine açık olduklarını belirterek, katkı sunmak isteyen tüm akademisyenler ve öğrencilerin önerilerini beklediklerini dile getirdi. Bu yıl ikinci kez Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen sağlık bilimleri kongresinin önümüzdeki yıl Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşeceği bilgisini verdi.
Kırklareli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meryem Çamur, sözlerine Türkiye’nin en aktif üniversiteler birliği olan Trakya Üniversiteler Birliği’nin bu yıl altıncısını düzenlediği ve uluslararası düzeydeki Sağlık Bilimleri Kongresine katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı. “Dünyanın sağlık, gıda ve savunma üzerine şekillendiği bir dönem yaşamaktayız. Kongrenin 4.sü Kırklareli Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenmişti ve o dönem maalesef Covid-19 pandemisini çok yoğun bir şekilde yaşadığımız bir dönemdi, çevrimiçi ortamda kongreyi düzenlemiştik. Covid-19 gibi ilk kez yaşadığımız bir pandemiyle aslında bu kongrenin de önemi orada daha çok ortaya çıkmıştı. Dolayısıyla sağlık alanında yeni stratejilerin ve yol haritalarının çizilmesi gerektiğini Covid-19 pandemisini yaşayarak bizzat hepimiz öğrenmiş olduk.” diyen Çamur, Sağlık Bilimleri Kongresinin araştırmacıların bir araya gelmesini sağlayan, bilgi ve birikim paylaşımının gerçekleştiği, nitelikli ve özgün literatüre katkı sunan üstün nitelikli bir kongre olduğunu vurguladı.
Edirne dışından katılım sağlayanlar için Edirne ve Trakya Üniversitesi hakkında bilgi veren Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ise “Edirne bir başkent ve çok müstesna bir şehir. 1361 yılında Osmanlı Devleti’nin Edirne’yi fethetmesinden itibaren 92 yıl başkentlik yapmış bir şehir Edirne. Aynı zamanda Balkanları ve İstanbul’u fethetmiş bir şehirdir. Dünyada örneği olmayan bir coğrafya burası. Tarihi ve kültürel zenginleri açısından adeta bir açık hava müzesi olan Edirne civarında 56 tane medrese ve eğitim kurumu olduğunu görüyoruz. Eskiden beri eğitimin ve sağlığın merkezi konumunda olan Edirne’de, Trakya Üniversitesi de aslında Osmanlı Devleti tarafından kurulan bu eğitim kurumlarının devamı niteliğindedir. Bu mirası devam ettiren bir kurumuz.” dedi.
1982 yılında kurulan Trakya Üniversitesi’nin Edirne’nin yanı sıra Çanakkale, Tekirdağ ve Kırklareli’nde de bölümleri bulunduğunu ancak sırasıyla önce Çanakkale Onsekiz Mart, ardından Tekirdağ Namık Kemal ve daha sonra da Kırklareli Üniversitelerinin Trakya Üniversitesi’nin bünyesinden ayrılarak ayrı birer üniversite olarak kurulduklarını aktaran Tabakoğlu, geçmişte de bir arada bulunan bu üniversitelerin bağlarını daha da güçlendirmeleri amacıyla Trakya Üniversiteler Birliği’nin kurulduğunu ifade etti.
“Türkiye’nin en iyi çalışan Üniversiteler Birliği olduğunu söyleyebiliriz” dediği TÜB’ün her yıl gerçekleştirdiği faaliyetler ve birimler arası çalışma biçimleri hakkında bilgi veren Tabakoğlu, Birliğe üye üniversitelerin kendi bünyesinde bulunan daire başkanlıklarının da birbirleriyle temas halinde olduklarını söyledi. Bu anlamda da oldukça bereketli bir çalışma sistemine sahip olduklarını belirten Tabakoğlu, bu nedenle başarının arkasında büyük bir ekibin olduğunu vurguladı. Tabakoğlu, başta üye üniversitelerin rektörleri olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.
Sağlık bilimleri alanının multidisipliner bir alan olduğuna değinen Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Sağlık Bilimleri Kongresi nedeniyle pek çok alandan akademisyenin bir araya geldiğini ve böylece ortak çalışmaların yapılmasına katkı sağladığını ifade etti. Tabakoğlu, “Bugün Kongremizde 133 bildiri sunulacak. Burada yetişen yüksek lisans öğrencileri, doktora öğrencileri kendi çalışmalarını paylaşacaklar, birbirleriyle tartışacaklar belki yeni çalışma konuları ve ortaklıklar ortaya çıkacak. Bu bakımdan kongrelerin çok önemli olduğunu düşünüyorum.” dedi ve kongrenin organizasyonunda büyük emeği olan Kongre Başkanı Prof. Dr. Necdet SÜT’e teşekkürlerini iletti.
Açılış konuşmalarının ardından sempozyum sunumlarına geçilerek, iki gün boyunca alınanda uzman araştırmacılar tarafından bilimsel sunumlar gerçekleştirildi.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ BASIN BÜLTENİ