Kırklareli Aile ve sosyal hizmetler İl Müdürlüğü asrın felaketi’nden günümüze Bakanlık tarafından tüm gerçekleştirilenler hizmetleri duyurdu.
Türkiye'nin yakın tarihte yaşadığı büyük deprem felaketi sonrasında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, yaraları sarmak için hızlı ve etkili adımlar attı. Bakanlık, depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak ve toplumsal dayanışmayı güçlendirmek için kapsamlı bir yardım süreci yürüttü.
Sahada İlk Anda Müdahale
Depremin ilk anından itibaren sahada bulunan bakanlık ekipleri, bireysel görüşmelerle depremzedelerin ihtiyaçlarını belirleyerek destek sundu. Hastanelerde, çadır kentlerde ve barınma alanlarında psikolojik ilk yardım sağlandı. #BizVarız kampanyası ile 19.262 personel, 5.004.416 kişiye ulaştı.
Hızlı ve Koordineli Yardım Süreci
Depremzedeler için hızlı, etkin ve koordineli bir yardım süreci yürütüldü. Ayni yardımlar en kısa sürede ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı ve bağış süreçleri titizlikle yönetilerek desteklerin verimli kullanılması sağlandı. Deprem bölgesinde 4.971 personel ve 941 araçla aralıksız çalışıldı.
Kadınlara Ekonomik ve Sosyal Destek
Depremzede kadınlar için ekonomik ve sosyal destek mekanizmaları harekete geçirildi. Adıyaman, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Malatya'da 9 Kadın Kooperatifleri İş Atölyesi kuruldu. Dikiş, nakış, seramik, tamirat ve örgü gibi alanlarda üretim imkanı sunularak, 1.000'den fazla kadına ulaşıldı.
Çocukların Yanında Olmak
Depremden etkilenen bakım gereksinimi olan çocuklar için özel bir çalışma yürütüldü. Refakatsiz kalan 1.912 çocuk, Aile Bilgi Sistemi Afet Yönetim Çocuk Modülü'ne kaydedildi. Kimliksiz veya kendini ifade edemeyen çocuklar, tedavileri sonrası bakım ve koruma altına alındı. Ayrıca, 3 binden fazla yetim ve öksüz çocuk ile aileleri yakından takip edilerek sosyal hizmet ve yardım desteği sağlandı.
Engelli ve Yaşlı Vatandaşlar İçin Destek
Depremden etkilenen engelli ve yaşlı vatandaşlar için de önemli adımlar atıldı. Deprem bölgesinde 420 kişi kapasiteyle engelli ve yaşlı bireylere barınma hizmeti sağlandı. 120 kişilik işaret dili tercümanı ekibi ile işitme engelli depremzedelere destek verildi. Melek Yüzler Mola Evleri projesiyle özel gereksinimli çocuk ve gençler için güvenli alanlar oluşturuldu.
Gençlere Destek
Deprem bölgesinde yaşayan ve yuva kurmak isteyen gençlere destek sağlandı. Aile ve Gençlik Fonu'nda, depremden etkilenen iller pilot il olarak belirlendi ve ilk başvurular bu illerden alındı. 48 ay vadeli, 2 yıl geri ödemesiz, 150.000 TL destek sunuldu.
Kevser Çelik