Dünya Odalar Federasyonu (WCF) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ev sahipliğinde, İstanbul’da düzenlenen Avrupa ve Asya Zirvesi’nde iklim değişikliği ana gündem maddesi oldu. Yönetim Kurulu Başkanımız Turhan Altıntel, 62 ülkeden 800’den fazla iş insanının katıldığı zirvede, çevre ve iklim konularında atılacak işbirlikçi adımların önemine dikkat çekti. Zirveye, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da katılarak önemli açıklamalarda bulundu.
Zirvenin Teması: İklim Değişikliği ile Mücadelede Ortak Adımlar
Zirvenin açılış konuşmasını yapan WCF ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İstanbul’un, kıtaları birbirine bağlayan önemli bir ticaret merkezi olduğunu vurguladı. Zirvenin ana temasının “İklim Değişikliği İçin İşbirlikçi Yaklaşım” olduğunu belirterek, zirvenin, Kasım 2024’te Azerbaycan’da düzenlenecek olan COP29’a hazırlık niteliğinde olduğunu ifade etti. Hisarcıklıoğlu, “Bu zirve sadece bir başlangıçtır, bugünkü fikirler ve tartışmalar küresel hedeflere ulaşmamıza katkı sağlayacaktır” dedi.
Bakan Kurum: “İklim Krizi Tüm Sistemleri Dönüştüren Bir Sorun”
Zirvede konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, iklim krizinin üretim ve tüketim sistemlerini derinden etkilediğini belirtti. Bakan Kurum, 2022 yılında düzenlenen İklim Şurası’nda atılan adımların, Ulusal Katkı Beyanı ve İklim Kanunu için bir yol haritası oluşturduğunu vurguladı. “İklim krizi, ticaret ve sanayideki alışılagelmiş kuralları kökten değiştiren bir olgudur. Özel sektörün bu süreçteki rolü çok önemli, çünkü üretim ve tüketim süreçleri doğrudan iklimi etkilemektedir” dedi.
İş Dünyası ve İklim Değişikliği Mücadelesi
Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Başkanı Philippe Varin de zirvede yaptığı konuşmada, iklim değişikliği konusunda işbirliği yapmanın kritik önem taşıdığını belirtti. Varin, “Tarihte öyle bir noktadayız ki, bugün yapacağımız veya yapmayacağımız şeyler geleceği şekillendirecek. COP29, en önemli iklim zirvelerinden biri olacak ve somut sonuçlar elde etmek için yoğun bir şekilde çalışıyoruz” dedi.
Özel Sektörün Rolü ve İklim Mücadelesi
Bakan Murat Kurum, zirvede yaptığı açıklamada özel sektörün iklim değişikliği ile mücadelede oynadığı kritik rolü de vurguladı. “Fosil yakıtların yoğun olarak kullanıldığı çimento ve demir çelik sektörleri, enerji üretimi, tarım politikaları ve ormanların kullanımı iklim siyasetimizin önemli alanlarını oluşturuyor” dedi.
Fotoğraf: Kırklareli Ticaret Borsası
Kevser Çelik