Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (Kırklareli TSO) Başkanı Soner Ilık, Bulgaristan'ın Karnobat Şehri'nde düzenlenen ve kendisinin de üyesi olduğu “IPA Bulgaristan-Türkiye Programının Strateji Kurulu 6. Toplantısı”na katıldı. Eş Başkanlığını Kırklareli Vali Yardımcısı Yusuf Güler ve Karnobat Belediye Başkanı Georgi Dimitrov’un yaptığı toplantı, bölgesel iş birliğinin güçlenmesine yönelik önemli adımlar atılmasını sağladı.
Stratejik Toplantının Detayları
Toplantı, Avrupa Birliği Başkanlığı’ndan Mali İş birliği ve Proje Uygulama Genel Müdür Yardımcısı Serdar Öztürk, Bulgaristan Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanlığı'ndan Stanka Dimitrova ve Burgaz Başkonsolosu Tolga Orkun’un açılış konuşmaları ile başladı. Toplantıda, “Bölgesel Stratejinin Yerel Ekonominin Artan Rekabetçiliği ile dijital ve yeşil dönüşüm Temelli sürdürülebilir ve Kapsayıcı Ekonomik Büyüme” başlıklı birinci çağrının değerlendirme sürecine ilişkin bilgilendirme yapıldı.
Afet Yönetiminde Yeni Adımlar
Görüşülen bir diğer önemli başlık ise “Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İş birliği Bölgesinde Afetlerin (Orman Yangınları, Seller, Heyelan) Önlenmesi ve Müdahale Kapasitesinin Arttırılması Stratejik Projesi” oldu. Bulgaristan İçişleri Bakanlığı Yangın Güvenliği ve Sivil Koruma Müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirme ile proje detayları paylaşıldı. Projeye Türkiye’den Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri ve AFAD temsilcileri de katılım sağladı.
Bölgesel Stratejide Ara Değerlendirme
Toplantıda ayrıca, Bölgesel Strateji'nin uygulanmasına yönelik hazırlanan ara değerlendirme raporu da kurul üyelerine sunuldu. Mevcut süreç hakkında bilgi verilirken, Strateji Kurulu’nun bundan sonraki adımları da tartışıldı.
Interreg IPA Bulgaristan-Türkiye Programı
Interreg IPA Bulgaristan-Türkiye Programı, 34,4 milyon avroluk 2021-2027 Dönemi Bütçesi’nin büyük bir bölümünü “Vatandaşlara Daha Yakın bir Avrupa” önceliğine ayırarak, bölgenin sürdürülebilir kalkınmasına yönelik projeleri desteklemeyi hedefliyor. Bu kapsamda hazırlanan “Bölgesel Strateji”, sürdürülebilir ve bütüncül kalkınmayı sağlamak üzere geliştirildi.
Strateji Kurulu'nun Rolü ve Görevleri
Strateji Kurulu, projelerin seçimi ve yerelden koordine edilmesini sağlamak üzere, nihai karar alma organı olan İzleme Komitesi ile eşgüdüm içerisinde çalışıyor. Bugüne dek Edirne Vali Yardımcılığı ve Karnobat Belediye Başkanlığı’nın Eş Başkanlığı’nda çalışmalarını sürdüren kurulda, son olarak Türkiye’yi temsilen Eş Başkanlık görevini Kırklareli Vali Yardımcısı Yusuf Güler devraldı.
Bölgesel Aktörlerin Katılımı
Strateji Kurulu’nun Türkiye ayağında, program bölgesinde bulunan Kırklareli ve Edirne’den belediyeler, sanayi ve ticaret odaları, üniversiteler ve çeşitli sivil toplum kuruluşları gibi bölgesel aktörler bulunuyor. Bu aktörlerin katılımı, programın yerelden yönetilmesini ve bölgenin ihtiyaçlarına uygun projelerin hayata geçirilmesini sağlıyor.
Kırklareli TSO Başkanı Soner Ilık, toplantıda yaptığı açıklamalarda, bölgesel stratejilerin yerel ekonominin rekabetçiliğini artırarak, dijital ve yeşil dönüşüm temelli sürdürülebilir ve kapsayıcı ekonomik büyüme sağlamak adına önemli olduğunu vurguladı. Ilık, bu tür iş birliklerinin hem Kırklareli hem de bölge için büyük fırsatlar sunduğunu belirtti.
Kevser Çelik