Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde, Avrupa Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireleri Günü kapsamında “Cerrahi Hemşireliği Bilgi Güncelleme Sempozyumu” gerçekleştirildi.
Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi (Hastane), Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi, Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı, Keşan Hakkı Yörük Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü ve Türk Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireleri Derneği iş birliği ile düzenlenen sempozyuma Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özgül Erol, Hastanemiz Başhekimi Prof. Dr. Alkin Çolak, İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Op. Dr. Mustafa Talha Sütçü, Türk Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Filiz Öğce Aktaş, Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Dr. Refiye Zafer Dinçkol, Edirne Sultan I. Murat Devlet Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Mübin Kılıç, akademisyenler, hemşireler ve hemşirelik bölümü öğrencileri katıldı.
Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Dr. Refiye Zafer Dinçkol yaptığı açılış konuşmasında, sağlık hizmetlerinde kaliteyi ve hasta güvenliğini en üst düzeyde tutma hedefi doğrultusunda cerrahi hemşirelerinin bilgilerini güncellemenin büyük önem taşıdığını vurguladı.
Başhekim Prof. Dr. Alkin Çolak, Trakya Üniversitesi Hastanesi ile ilgili bilgi vererek yılda 650 bin hastaya poliklinik hizmeti sunduklarını, 40 bin hastanın yataklı tedavi gördüğünü ve yaklaşık 20 bin ameliyat yapıldığını aktardı. Prof. Çolak; teknolojik altyapı ve kalifiye insan gücü ile Trakya’ya, ülkemize ve Balkanlara hizmet verdiklerini belirtti.
Cerrahi hemşireliğinin son yıllarda yapılan teknik gelişmelerle sürekli yenilenmesi gereken bir alan olduğunu vurgulayan Türk Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Filiz Öğce Aktaş, herkesin bu alandaki gelişmelerle ilgili sorumluluğu olduğunu belirtti. Aktaş, cerrahi hemşireliğinin insan hayatına doğrudan dokunan çok önemli bir meslek olduğunu ifade ederek her geçen gün artan teknik bilgi ve hasta ihtiyaçları ile bu alanda kendilerini yenilemenin zorunlu hale geldiğini söyledi.
Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, cerrahi ve ameliyathane hemşirelerinin olağanüstü durumlarda olduğu kadar normal yaşamda da halk sağlığı için büyük öneme sahip olduklarını vurguladı. Ülkemizde her yıl yaklaşık 6 milyon ameliyat gerçekleştirildiğine dikkat çeken Prof. Üstündağ, bu ameliyatların başarısının ve sunulan hizmetlerin kalitesinin, yalnızca kendini sürekli güncel tutan, yenileyen ve teknolojik gelişmelere ayak uyduran cerrahi hemşireler sayesinde mümkün olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Sedat Üstündağ, Avrupa Ameliyathane Hemşireleri Derneğinin 2025 yılı sloganının "Yenilik Yapın, Eğitin ve Yükseltin” olduğunu hatırlatarak bu amaca ulaşmanın ancak mesleki bilgi ve becerilerin en üst düzeyde tutulmasıyla mümkün olduğunu vurguladı.
Türk Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireliği Derneği 2. Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Dilek Çakır Umar'ın, derneğinin tanıtımını yapmasının ardından açılış oturumu sona erdi.
Sempozyum, diğer oturumlarla katılımcıların sunumları ile devam etti.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ BASIN BÜLTENİ