Eğitim alanında yaşanan ciddi sorunlar, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Fahri Özkan tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşındı. Özkan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde, okulların açılmasının üzerinden üç hafta geçmesine rağmen hala temizlik görevlisi sorunlarının çözülemediğine dikkat çekti.
"Bakanlık Tarikatlarla Protokol Yapacağına Temizlik Sorununu Çözsün"
Özkan, yaptığı açıklamada, "Bakanlık, tarikat ve cemaatlerle protokol yapacağına, asli görevini yerine getirsin. Milli Eğitim Bakanı'nın okulların açıldığından hala haberi yok. Birisi sayın bakana okulların açıldığını söylesin" ifadelerini kullandı. Özkan, yabancı uyruklu öğrencilerin okuduğu okullarda güvenlik ve temizlik görevlilerinin giderlerinin bakanlık tarafından karşılandığını, Türk öğrencilerin eğitim aldığı okullarda ise bu sorunların devam ettiğini vurguladı.
Temizlik Sorunu Sağlığı Tehdit Ediyor
Özkan, 2024-2025 Eğitim Öğretim yılı ile birlikte okullarda temizlik probleminin baş gösterdiğini belirtti. Hükümetin tasarruf politikaları kapsamında temizlik personelinin çalışma günlerinin azaltıldığını ve bu durumun öğrencilerin sağlığını riske soktuğunu ifade etti. "Okul yönetimlerinin, hizmetli istihdam etmek için velilerden maddi destek talebinde bulunması, velileri ve öğrencileri çaresiz bırakmıştır" diyen Özkan, velilerin sınıflarda temizlik yapmak zorunda kaldığını da dile getirdi.
Önerge ile Sorular Sıralandı
Özkan, önergesinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2024-2025 Eğitim Öğretim yılı planlamasında okulların temizlik ve bakım onarım ihtiyaçlarının belirlenip belirlenmediğini sordu. Türkiye'deki resmi okul sayısının 60.734 olduğunu belirten Özkan, bu okullarda görevli personel sayısını, kadrolu ve sözleşmeli çalışanların sayısını öğrenmek istedi. Ayrıca, temizlik görevlisi olmayan okul sayısının da belirtilmesini talep etti.
İŞKUR Üzerinden İstihdam Soruları
Özkan, insanların açlık sınırının altında çalışmaya mahkum edilmek istendiğini öne sürerek, okullardaki temizlik personeli ihtiyacının İŞKUR İşgücü Uyum Programı kapsamında karşılandığını ve bu kişilere 6 bin 792 TL maaş ödendiğini iddia etti. Ayrıca, Kırklareli ilindeki okullarda bu şekilde istihdam edilen personel sayısını ve sözleşme şartlarını sordu.
Bakanlığın Geç Kalan Önlemleri Eleştirildi
Temmuz ve Ağustos aylarında yapılması gereken hazırlıkların okullar açıldıktan üç hafta sonra yapılmaya çalışıldığını belirten Özkan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın açıklanan 30 bin ilave temizlik personelinin durumu hakkında da net bilgi istedi. Kırklareli’deki devlet okulu sayısı ve bu okullardaki temizlik personeli durumu hakkında da bilgi talep etti.
Eğitimde Tarikat ve Cemaat Eleştirisi
Son olarak, Milli Eğitim Bakanlığı'nın asli görevlerinin yerine tarikat ve cemaatleri eğitim sistemine entegre etmeye çalıştığını vurgulayan Özkan, bu konudaki protokollerin içeriğini ve maliyetini sordu. "Okullar, bilgi aktarımının ötesinde çocukların sağlıklı bir ortamda bulunması gereken yaşam alanlarıdır. Bakanlığın bu güne kadar görevini yerine getirmemesi kabul edilemez" ifadelerini kullandı.
Fotoğraf: Fahri Özkan
Nizamettin Okutan