Kırklareli Doğa ve Kültür Derneği (DOKU) Başkanı Göksal Çidem'in 9 Mayıs Dünya Göçmen Kuşlar Günü'nde yaptığı açıklamalar, göçmen kuşların kıtalar arası zorlu yolculuklarına ve yaşadıkları tehditlere dikkat çekiyor. Bu özel gün, kuşların göç yolculuğunun sağlıklı bir şekilde devam etmesi için bir fırsat olarak değerlendiriliyor.
Her ilkbahar ve sonbaharda on binlerce kuş, beslenme, üreme ve konaklama için kıtalar arası göç ediyor. Türkiye üzerinden geçen bu kuşlar, özellikle Kırklareli'nin Yıldız Dağları bölgesinden geçerek, sulak alanlarda mola verip güç topluyorlar. Ancak, bu göç rotası boyunca birçok tehditle karşılaşıyorlar, özellikle RES ve iletim hatları gibi insan yapımı engeller ölümlere neden olabiliyor.
Göçmen kuşların hayatta kalması için su ve sulak alanların korunması hayati önem taşıyor. Ancak, yapılan bazı projeler bu alanları tehdit altına alıyor ve ekosistemleri olumsuz etkiliyor. Son 50 yılda dünyadaki sulak alanların yüzde 35'inin kaybedilmesi ve milyonlarca insanın güvenli içme suyuna erişim sorununun yaşanması endişe verici bir durumu gözler önüne seriyor.
Özellikle kuşların ana göç yolu üzerinde bulunan barajlar, RES ve iletim hatlarıyla çevrili durumda. Bu durum, göçmen kuşların yaşam alanlarını ve su kaynaklarını tehdit altına alıyor. Bu nedenle, uluslararası işbirliği ve bilimsel raporların dikkate alınması gerekiyor.
DOKU'nun, yanlış yerlere yapılan RES projelerine karşı açtığı davalar, doğru yer seçiminin önemini vurguluyor. Ayrıca, Türkiye'nin de taraf olduğu Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi'ne uygun hareket edilmesi gerektiği belirtiliyor.
Bilimsel raporlarda vurgulandığı gibi, Yıldız Dağları'nın kuş göç yolları üzerinde stratejik bir konumu var ve bu bölgede rüzgar enerjisi santralleri kurulumundan kaçınılması gerekiyor. Göçmen kuşların korunması, ulusal ve uluslararası düzeyde acil bir öneme sahip ve doğru adımların atılması gerekiyor.