Kentin ekonomideki en önemli caddelerinden biri olan Saraçlar Caddesi'ne ismini veren Saraç'lık mesleğinin son temsilcisi Fikret Üstev, "Saraçlığın ne olduğunu artık bilen yok. Benim tabirimle Saraçlık hayvan terziliğiydi. Bir faytona, at arabalarına bağlanan atın tüm koşum malzemelerini biz yapardık. Artık bu meslekler bittiği için Saraçlıkta son buldu" dedi.
Edirne'de 80 yaşında olan Fikret Üstev, 1956 yılında Ustası Hüseyin Çildam'ın yanında öğrendiğini saraçlık mesleğini gelişen teknolojiye yenilerek bittiğini söyledi.
Üstev," eskiden onlarca kişi tarafından eğer ve saraçlık mesleği icra edilirken, şu an Edirne'de yapan kişi yok, bizlerde şu an için branda işine yöneldik,"dedi.
Gelişen teknoloji ve at kullanımının azalmasıyla saraçlık mesleği de unutulmaya yüz tuttu. Edirne Sanayi sitesinde bulunan saraç ustası Fikret Üstev, "Gelişen teknolojiye direnerek, zor koşullarda yaşatmaya çalıştık ancak meslek bitti. Yıllar sonra mesleğimizi brandacılık olarak devam ettiriyoruz" şeklinde konuştu.
Kentte 67 yıldır bu mesleği icra eden Üstev, " Bir zamanların en gözde mesleği olan saraçlığın artık yok, mesleğimi 1956 yılında ustam Hüseyin Çildam'ın yanında öğrendim.1968 yılında Balikpazarı Tüfekçiler çarşısına kendi dükkanımı açtım. 1989 yılında ise Eski Sanayi Sitesinde kiracı olarak mesleğimi yaptım. 1998 yılında da Yeni Sanayi Sitesinde kendi iş yerimi satın aldım. Şu mesleği bilen son kişilerden biriyim. Çırak olarak da kimse bu mesleğe heves etmedi. 3 tane çırak yetiştirdim ancak onlarda bu mesleği yapmak istemediler. Benden sonra bu mesleğin yok olmasından korkuyorum. Ustam Hüseyin Çildam hala sağ ondan öğrendiğim çok şey var. At eğeri yapmayı öğrenerek başladığım meslekte, at hamudu, araba koşumları, binek veya çeki at takımlan, semer, kantarma, gömlek ve diğer sineklik, atın boynuna süsler yaptım. Şimdi bunların hiçbiri kalmadı" diye konuştu.
Eskiden köylerde at arabası, atlı kızak ve hanların olduğunu anımsatan Üstev, "Artık bunların hiçbiri kalmadı. At koşanların sayısı da gün geçtikçe azaldı ve mesleği yapan kalmadı" dedi.
BİZ SARAÇLAR ATLARIN TERZİSİYDİK
1956 yılında Edirne'de saraçlık mesleğini yapan 6 tane usta vardı. Bu ustalarımız, Halit Bakkal, Mehmet Taybakan, Mehmet Yay, Ibrahim Nazley, Cemil Sözer bu saydıklarım hepsi hakkın rahmetine ulaştı.Ustam Hüseyin Çildam 85 yaşında sağdır. O yıllarda ustalarımıza atların ve at arabalarının terzisi denirdi.Hayvanları giydirirdik o yüzden de bize gelen müşterilerimiz bizlere at ve at arabalarının terzilerisiniz derlerdi.Şimdiki saraçlık mesleğimizin ne anlama geldiğini bilen yok.saraçlık mesleğini ayakkabı yada çanta diken kişiler olarak biliniyor.
Birol Çakan