Pehlivanköy İlçesinde üretim yapan Mehmet Koç, Kumköy merasında bulunan gölette kendisi tarafından tasarlanan ve uygulaması gerçekleştirilen EKO – SİM (Ekolojik Simit) sistemini Kırklareli Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy ve müdürlük personeline tanıttı. Koç sistem sayesinde küresel iklim değişikliği ile ortaya çıkan olumsuzluklardan üreticinin en az şekilde etkilenmesinin ve gelecek nesillere temiz suyun bırakılmasının amaçlandığını söyledi.Kırklareli Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, Pehlivanköy İlçesinde Mehmet Koç tarafından hayata geçirilen EKO – SİM (Ekolojik Simit) projesini inceledi.Ziyaret hakkında konuşan Aksoy; “Kırklareli İli Pehlivanköy İlçesi bölgesinde üretim yapan üreticimiz Mehmet KOÇ, Kumköy merasında hayvan sulama göleti olarak kullanılan gölette, kendisi tarafından tasarlanan ve uygulamasını yaptığı; EKO – SİM (EKOLOJİK SİMİT) sistemini teknik personeller ile birlikte yerinde inceledik.Üreticimiz Mehmet Koç sistemi bize anlattı. Üreticimiz Mehmet Koç; Sistemi anlatmaya başlayınca yüzündeki mutluluk yüzüne yansımıştı” dedi.
“Bu sistemin; her türlü durgun sudaki buharlaşmanın azaltılması veya engellenmesini sağlayacağını düşündüm”Proje amacından ve projenin gerçekleşme aşamalarından bahseden Üretici Mehmet Koç; “Dünyada kuraklığa karşı bazı barajlara yuvarlak küre şeklinde toplar döküldüğünü ve bunun buharlaşmaya etkilerini araştırdım ve böyle bir sistem tasarladım. Bu sistemin; Tatlı su kaynaklarında ve tarımda kullanılan bütün göllerde, göletlerde, barajlarda her türlü durgun sudaki buharlaşmanın azaltılması veya engellenmesini sağlayacağını düşündüm. Geri dönüştürülebilir plastik malzemeden imal ettiğimiz bu kapları birleştirerek bütün yüzeyi kapatabileceğimizi ve sistemin kolay bir şekilde işleyeceğini yerinde uygulayarak test ettim. Geri dönüşümü mümkün olan plastik malzeme 35-40 cm ebatlarında, 15 cm -kalınlığında, üstü düz, ortası delik formda olacak şekilde tasarladım. Üstünün düz ve pürüzsüz olması ve malzemenin beyaz olmasının amacı güneş ışınlarının geri yansıtılmasını sağlamak. Ürünün yuvarlak olması malzemenin rüzgâr ve olumsuz şartlardan etkilenmesini engellemek ve pazıl şeklinde bir araya getirildiğinde aradaki boşluklardan güneş ışınlarının suya geçmesinin devam etmesini amaçladım. Böylelikle su içerisinde yaşayan canlıların ekosistemi korunmuş olur diye düşündüm. Malzemenin içindeki boşluğa viyoller içerisindeki fideler yerleştirilerek HİDROPONİK üretim yapılmasını sağlayabilirsek beslenme ihtiyacımız olan ürünleri de yetiştirmiş oluruz.Bu şekilde; marul, nane, reyhan gibi bitkileri topraksız olarak yetiştirmek mümkün olacaktır. Kökler suyun içinde sürekli hareketli olduğundan besin değeri açısından bir problem olmayacağını ön gördüm” ifadelerini kullandı.
“Sistemin ömrü kurulduktan sonra en az yüz yıldır”Sistemin ömrünün kurulduktan sonra en az yüz olduğunu söyleyen Koç; “Bitkilerin hasadı ise; 4'lü sıralar halinde uzunlamasına veya SU HASADI yapılan alanın durumuna göre ayarlanabilecektir. Burada önemli olan ürünün vejatatif boylanma ve gelişmesine göre uygun aralıklar ile malzeme dizimi yapmak.Burada asıl önemli olan suyun bütün yüzeyini kapatmak değil, belli oranda buharlaşan suyun buharlaşarak kaybolmasını engellemek. Çok kurak geçen yıllarda, kaynakta su azalıp bütün plastik materyaller ve ürün dibe çökebilir. Su yükseldiğinde sistem tekrar yükselip eski haline gelir. İçi hava dolu olduğu için batma, çökme durumu oluşmaz. Sistemin ömrü kurulduktan sonra en az yüz yıldır” sözlerini sarf etti.
“Bu sistemin Türkiye' de ve Dünyada ilk patent girişimleri Mehmet Koç tarafından yapılmıştır”Bu sistemin patentinin de alındığını sözlerine ekleyen Mehmet Aksoy; “Bu sistemin Türkiye' de ve Dünyada ilk patent girişimleri Mehmet Koç tarafından yapılmıştır. Ülkemizin üreticisi, durmadan yeni fikirler üreterek, üretime katkı sunuyor. Üreticilerimizin; emeğine yüreğine sağlık” şeklinde konuştu.