HABER MERKEZİAvrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından yürütülen TÜDAV’ın yaptığı GreenBalkans’ın ortak olduğu “ Gözüm Sende Karadeniz” Projesi toplantısı Demirköy’’de yapıldı. Limanköy kütüphanesinde yapılan Toplantıya TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, Dr. Ayaka A. Öztürk, Yard. Doç. Dr. Ayhan Dede, Yrd. Dç. Dr. Arda M. Tonay, Veteriner Hekim Erdem Danyer, Veteriner Hekim Işıl Danyer, Begüm Uzun, Destan Öztürk, DimitarPodov, İl Genel Meclisi Çevre Komisyonu Üyesi Gürcan Kırım, Cavit Çağlayan, İbrahim Akten, Kenan Çiftçi, Doğal Yaşamı Koruma Vakfı Başkanı Nusret Türkkkan katıldı. Yapılan toplantıda Son günlerde ölü yunus yavrularının karaya vurması konusu ele alınarak tartışıldı. TÜDAV Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Arda Tonay, ölü yunus sayısının 1500 civarında olduğunu tahmin ettiklerini ve bu mevsimde olması gereken 20-30 sayısının çok üzerinde olduğunu kaydetti.*“1500 Yunusun öldüğü tahmin ediliyor”Bu mevsimde aynı bölgedeki ölü yunus sayılarının normalin çok çok üstünde olduğunu belirten Tonay, "Ölü yunus sayıları hiç bu rakamlara ulaşmamıştı. Bu tür daha çok kalkan avcılığından etkilenen bir tür. Ağlara takılıp ölebiliyorlar. Bu daha çok mayıs-haziran ayında görülen ölümlerdir. Temmuz ayında da yavru mutur ölümleriyle karlaşmamız mümkün. Çünkü anneler kalkan avcılığı sırasında ölünce, yavrular süt ememedikleri için açlıktan karaya vururdu. Ama bu 20-30 sayısını geçmez bu mevsimde. 160 rakamına ulaşınca farklı bir durum olduğunu düşündürdü. Bizim tahminlerimiz minimum 1500 yavru muturun öldüğü yönünde" diye konuştu.*“İletişim halindeyiz”Bulgaristan'daki deniz memelisi uzmanlarıyla irtibatta olduklarını belirten Tonay; "Bulduğumuz ölü yunusların yüzde 90'ının yavru olduğunu düşünürsek, neredeyse bir muturjenerasyonunu kaybettiğimizi söyleyebiliriz. Bir Muturjenerasyonun tamamen kaybolmasından endişeleniyoruz. Bulgaristan'da da yunus ölüm oranları çok yüksek olduğundan, oradaki meslektaşlarımızla da iletişim halindeyiz" dedi. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Karadeniz’deki canlı türlerini kontrol altına almak ve bölgede yaşayan insanları bu konuda bilinçlendirmek amacıyla, “Gözüm Sende Karadeniz” adlı projeyi hayata geçirdi.Limanköy’de yapılan toplantıda TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk ile proje koordinatörü projeyi tanıttı. Proje ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Bayram Öztürk, "Karadeniz, kendisine dökülen nehirlerden kirletilen kirli bir deniz. Gözüm Sende Karadeniz, Karadeniz’deki ekolojik değişiklikleri, aşırı avcılığın sonucunu, kirlenmenin sonucunu ve iklim değişikliklerini anlatan bir proje” dedi. Karadeniz’in dünyanın en derin zehirli su kütlesine sahip olduğunu aktaran Bayram Öztürk, 2 bin 200 metre derinliğe sahip Karadeniz’in sadece yüzde 13’lük kısmında hayat olduğunu söyledi. Öztürk, “Onun için Akdeniz gibi değil Karadeniz, çok hassas bir deniz. Karadeniz’e gözümüz gibi bakmamız lazım” diye konuştu.
Proje ile vatandaşların yapması gerekenleri anlatan Bayram Öztürk, “İğneada’da yürürken bir tane hayvan karaya vurmuş, bunu cep telefonuyla çekiyorsun. Sonra istediğin gibi inceleyebiliyorsun. Bu sadece Türkiye için geçerli değil. Bir ortağımızda Bulgar. Projeyi Türkiye ve BulgaristanKaradeniz’i ile yürütüyoruz. Ekosistemin korunması işbirliğine bağlı” ifadelerini kullandı.*“Halkı biyoçeşitlilik konusunda bilgilendirmek”
Projenin amacını açıklayan proje koordinatörü ise, “Projenin amacı halkı biyoçeşitlilik konusunda bilgilendirmek. Mevcut durumu iyileştirmek amacıyla farkındalık yaratmak ve halk ile bilimsel çalışmada buluşarak onları bilimsel veri sağlamaya teşvik etmek. Bu projeyi uygulamak için akıllı telefonları ve proje sitemizi araç olarak kullanıyoruz. Türkçe, İngilizce ve Bulgarca bir site. Önce canlının fotoğrafı çekiliyor. Sonra konum vererek paylaşılıyor. Konum paylaşmak bizim için önemli. Amacımız canlılardan bir bilgi bankası oluşturmak” dedi.
TÜDAV, dünyanın en zehirli denizlerinden biri olan ve küçük bir kısmında canlıların yaşadığı Karadeniz’deki canlı çeşitliliğini denetleyebilmek ve bölge insanlarını bu konuda bilinçlendirmek amacıyla hayata geçirilen “Gözüm Sende Karadeniz” projesi kapsamında internet sitesi ve akıllı telefonlar için uygulama oluşturdu. Uygulamayı indirenler, Karadeniz’de gördükleri bir deniz canlısının fotoğrafını çekerek programda paylaşıyor. TÜDAV ise paylaşılan fotoğraf sayesinde canlının türünü, nasıl ortamlarda yaşadığını ve Karadeniz’deki sayısı ile ilgili bir bilgi bankası oluşturuyor.*Halk bilimi görev başında"Gözüm sende Karadeniz / BlackSeaWatch" uygulaması sayesinde Karadeniz ve bu denizde yaşayan canlı türleri hakkında daha iyi gözlem yapabileceklerini belirten TÜDAV Başkanı Bayram Öztürk, "Karadeniz Türkiye'nin balık deposu. Karadeniz çok özel bir deniz. Kendisine dökülen nehirlerle kirletilen bir deniz. Dolayısıyla akıntılarla Marmara ve Ege'yi de kirletebilen bir deniz. Karadeniz'de korunması gereken birçok tür var. Gözüm Sende Karadeniz, Karadeniz'deki ekolojik değişiklikleri, aşırı avcılığın sonucunu, kirlenmenin sonucunu ve iklim değişikliklerini en iyi şekilde gözlemlememize katkı sağlayacak bir proje. Karadeniz'in tamamında olup biten gelişmeleri takip etmesi mümkün olmayan sınırlı sayıdaki bilim ekiplerine gözlem konusunda büyük katkı sağlayacak" dedi.*Gözümüz gibi bakmamız lazımKaradeniz'in dünyanın en derin zehirli su kütlesine sahip olduğunu aktaran Bayram Öztürk, "2 bin 200 metre derinliğe sahip Karadeniz'in sadece yüzde 13'lük kısmında hayat var. Onun için Karadeniz çok hassas bir deniz. Karadeniz'e gözümüz gibi bakmamız lazım" dedi.*Bilimsel araştırmaya katılınUygulama ile Karadeniz'de ya da Karadeniz kıyılarında görülen kirlenme, canlı türleri gibi olguların fotoğrafları çekilerek BlackSeaWatch uygulaması ve internet sitesi aracılığıyla konum bilgileri de eklenerek TÜDAV uzmanlarına gönderiliyor. Gönderilen bilgileri değerlendiren TÜDAV uzmanları, kirlenme, canlı ölümleri ya da farklı canlı türleri gibi verileri incelemeye alıyor. Fotoğrafı çekilen ve gönderilen canlı türü Karadeniz'deki türlerden biri olması halinde canlı veriyi sunan kişiye site ve uygulama üzerinden geri dönüş yapılarak canlı türü hakkında bilgi veriliyor. Proje kapsaımnda Karadeniz kıyısında yaşayan vatandaşlara da seminerler verilecek. Karadeniz'le ilgili yapılan bilimsel araştırma ve raporlar da sitede yayınlanacak.Öztürk, Rusya, Gürcistan, Romanya gibi diğer Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerin de projeye katılmalarını istediklerini belirtti.
Proje ile vatandaşların yapması gerekenleri anlatan Bayram Öztürk, “İğneada’da yürürken bir tane hayvan karaya vurmuş, bunu cep telefonuyla çekiyorsun. Sonra istediğin gibi inceleyebiliyorsun. Bu sadece Türkiye için geçerli değil. Bir ortağımızda Bulgar. Projeyi Türkiye ve BulgaristanKaradeniz’i ile yürütüyoruz. Ekosistemin korunması işbirliğine bağlı” ifadelerini kullandı.*“Halkı biyoçeşitlilik konusunda bilgilendirmek”
Projenin amacını açıklayan proje koordinatörü ise, “Projenin amacı halkı biyoçeşitlilik konusunda bilgilendirmek. Mevcut durumu iyileştirmek amacıyla farkındalık yaratmak ve halk ile bilimsel çalışmada buluşarak onları bilimsel veri sağlamaya teşvik etmek. Bu projeyi uygulamak için akıllı telefonları ve proje sitemizi araç olarak kullanıyoruz. Türkçe, İngilizce ve Bulgarca bir site. Önce canlının fotoğrafı çekiliyor. Sonra konum vererek paylaşılıyor. Konum paylaşmak bizim için önemli. Amacımız canlılardan bir bilgi bankası oluşturmak” dedi.
TÜDAV, dünyanın en zehirli denizlerinden biri olan ve küçük bir kısmında canlıların yaşadığı Karadeniz’deki canlı çeşitliliğini denetleyebilmek ve bölge insanlarını bu konuda bilinçlendirmek amacıyla hayata geçirilen “Gözüm Sende Karadeniz” projesi kapsamında internet sitesi ve akıllı telefonlar için uygulama oluşturdu. Uygulamayı indirenler, Karadeniz’de gördükleri bir deniz canlısının fotoğrafını çekerek programda paylaşıyor. TÜDAV ise paylaşılan fotoğraf sayesinde canlının türünü, nasıl ortamlarda yaşadığını ve Karadeniz’deki sayısı ile ilgili bir bilgi bankası oluşturuyor.*Halk bilimi görev başında"Gözüm sende Karadeniz / BlackSeaWatch" uygulaması sayesinde Karadeniz ve bu denizde yaşayan canlı türleri hakkında daha iyi gözlem yapabileceklerini belirten TÜDAV Başkanı Bayram Öztürk, "Karadeniz Türkiye'nin balık deposu. Karadeniz çok özel bir deniz. Kendisine dökülen nehirlerle kirletilen bir deniz. Dolayısıyla akıntılarla Marmara ve Ege'yi de kirletebilen bir deniz. Karadeniz'de korunması gereken birçok tür var. Gözüm Sende Karadeniz, Karadeniz'deki ekolojik değişiklikleri, aşırı avcılığın sonucunu, kirlenmenin sonucunu ve iklim değişikliklerini en iyi şekilde gözlemlememize katkı sağlayacak bir proje. Karadeniz'in tamamında olup biten gelişmeleri takip etmesi mümkün olmayan sınırlı sayıdaki bilim ekiplerine gözlem konusunda büyük katkı sağlayacak" dedi.*Gözümüz gibi bakmamız lazımKaradeniz'in dünyanın en derin zehirli su kütlesine sahip olduğunu aktaran Bayram Öztürk, "2 bin 200 metre derinliğe sahip Karadeniz'in sadece yüzde 13'lük kısmında hayat var. Onun için Karadeniz çok hassas bir deniz. Karadeniz'e gözümüz gibi bakmamız lazım" dedi.*Bilimsel araştırmaya katılınUygulama ile Karadeniz'de ya da Karadeniz kıyılarında görülen kirlenme, canlı türleri gibi olguların fotoğrafları çekilerek BlackSeaWatch uygulaması ve internet sitesi aracılığıyla konum bilgileri de eklenerek TÜDAV uzmanlarına gönderiliyor. Gönderilen bilgileri değerlendiren TÜDAV uzmanları, kirlenme, canlı ölümleri ya da farklı canlı türleri gibi verileri incelemeye alıyor. Fotoğrafı çekilen ve gönderilen canlı türü Karadeniz'deki türlerden biri olması halinde canlı veriyi sunan kişiye site ve uygulama üzerinden geri dönüş yapılarak canlı türü hakkında bilgi veriliyor. Proje kapsaımnda Karadeniz kıyısında yaşayan vatandaşlara da seminerler verilecek. Karadeniz'le ilgili yapılan bilimsel araştırma ve raporlar da sitede yayınlanacak.Öztürk, Rusya, Gürcistan, Romanya gibi diğer Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerin de projeye katılmalarını istediklerini belirtti.