Güneş yüzeyinde meydana gelen şiddetli jeomanyetik fırtına, ABD'deki Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından tespit edildi. Bu olay, 2005'ten bu yana ilk kez alarm seviyesine ulaşarak ABD'de ciddi bir uyarıya yol açtı. NASA'nın da fotoğraflarla belgelediği patlama, Yeni Zelanda'da kutup ışıklarının görülmesine neden oldu.
NOAA'nın Ulusal Hava Durumu Servisi'nin açıklamasına göre, şiddetli jeomanyetik fırtına, GPS gibi elektronik cihazları ve elektrik şebekelerini etkileyebilir, hatta bazı bölgeleri ışık çemberiyle kaplayabilir. Öncesinde Güneş'ten çok sayıda büyük plazma çıkışı gözlemlendi ve bir dizi Güneş patlaması gerçekleşti.
Uzay Hava Tahmin Merkezi (SWPC), 8 Mayıs'tan itibaren Güneş patlamalarını ve koronal kütle püskürmelerini izleyerek, cuma akşamı için "Şiddetli (G4) Jeomanyetik Fırtına Gözlemi" duyurdu. Jeomanyetik fırtınaların, iletişimi, elektrik şebekelerini, navigasyonu, radyo ve uydu operasyonlarını olumsuz etkileyebileceği belirtildi.
Bu olay aynı zamanda Dünya'daki muhteşem kutup ışıklarını da tetikleyebilir. Şiddetli bir jeomanyetik fırtına, kutup ışıklarının normalde görülmediği Alabama ve Kuzey Kaliforniya gibi güney bölgelerine kadar yayılma potansiyeline sahiptir.
Son olarak, 2005 yılının Ocak ayından bu yana yaşanan bu tür bir uyarının önemine vurgu yapıldı. Enerjik protonlardan oluşan bu fırtına, ABD'yi etkileme potansiyeline sahip ve hızlı bir şekilde yayılabilir. Türkiye'den de bugün kutup ışıklarının görülebileceği belirtiliyor.
Bu gelişmeler, güneşteki büyük patlama ve olası etkileri hakkında bilgi veriyor. Bu tür jeomanyetik olayların, dünya üzerindeki yaşamı ve iletişimi nasıl etkileyebileceğini görmek için yakından takip edilmelidir.
FOTOĞAFLAR: NOAA
HACER ZORTUL