2021 yılında Marmara Denizi'nin kirlilik tehdidi ve müsilaj krizi ile karşı karşıya kalmasının ardından Marmara Denizi Bütünleşik Stratejik Planı kapsamında 8 Haziran, Marmara Denizi Günü ilan edilmişti. Bu çerçevede 8 Haziran Marmara Denizi Günü’nde, Marmara Belediyeler Birliği koordinasyonunda Marmara Denizi’ne kıyısı olan 7 ilde çeşitli etkinlikler düzenlendi. Düzenlenen etkinliklerle kirlilik tehdidine karşı farkındalık oluşturulması amaçlandı ve ekokırıma karşı mücadelenin önemine dikkat çekildi.
Tekirdağ’da gerçekleştirilen kıyı temizliği etkinliğine, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekipleri öncülük etti. Temizlik etkinliğine TEMA Vakfı ve AKUT başta olmak üzere 20’den fazla sivil toplum kuruluşu katkı sağladı.
GENEL SEKRETER VEKİLİ YÜKSEL ÖZDAL: GELECEĞE GÜVENLE AKTARILABİLECEK BİR HABİTAT OLUŞTURMAYI HEDEFLİYORUZ
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer’i temsilen programa katılan ve etkinlik öncesinde bir konuşma gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Yüksel Özdal, “Öncelikle bugün aramızda bulanan yirmiden fazla sivil toplum kuruluşunun temsilcilerine hoş geldiniz demek istiyorum. Çevre mücadelesinin en büyük aktörü olan dernekler, vakıflar, sivil inisiyatif ve platformların bu konudaki önemini çok iyi biliyoruz. Bu mücadelenin olmazsa olmaz birer parçası olduğunuzu her fırsatta dile getiriyorum. İyi ki varsınız. 8 Haziran Marmara Denizi Günü; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın desteğiyle Marmara Belediyeler Birliği’nin koordinasyonunda Marmara Denizi’ne kıyısı olan 7 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen farkındalık çalışmalarıyla şekillendiriliyor. Marmara Denizi’nin önemine ve coğrafyamıza kattığı büyük zenginliğe dikkat çekmeyi amaçlayan bu faaliyetler bütününde, kuşkusuz Marmara Bölgesi’nin maruz kaldığı çevresel etkenlerin ve kirliliğin önüne geçmeyi planlamak için hareket ediyoruz. #MarmaraHepimizin sloganı altında ortaklaştırılan bu çalışmalar neticesinde geleceğe güvenle aktarılabilecek bir habitat oluşturmayı hedefliyoruz. Değerli katılımcılar, Marmara Denizi’nin karşı karşıya olduğu kirlilik tehdidinin hepimiz farkındayız. Bilhassa, son yıllarda meydana gelen üzücü olaylar zinciri bu tehdidin ne kadar büyüdüğünün de bir kanıtı olarak ortada duruyor. Müsilaj olarak adlandırdığımız deniz salyası sorunu başta olmak üzere alarm veren birçok belirti, sorumluluğumuzun ne denli büyük olduğunun da kanıtıdır. Kirliliğin etkileri, Marmara Denizi’nin değişik noktalarında değişik şekilde kendini gösterdiğinden kirliliği ortadan kaldıracak yöntem ve teknolojinin farklılık göstermesi kaçınılmaz. Bu nedenle müdahale için uygun teknolojilerin seçilmesi önem taşıyor. İklim değişikliği ve deniz suyu seviyesinde beklenen yükselmeler bağlamında Marmara Denizi kıyı kentlerinin kıyılarında yüz yüze kalacağı sorunlar için şimdiden hazırlıklar yapılması elzemdir. Bu bağlamda, Bakanlık nezdinde başlatılan girişimlerden tutun da, belediyelere kadar birçok büyük kurum tarafından sorunlara makro düzeyde çözüm önerileri üretmek için bir dizi çalışma yürütülüyor. Özellikle kıyı temizliği öncelikli sorumluluk alanımız olmak üzere, bu kapsamda Çevre Koruma ve Kontrol Dairemiz öncülüğünde tüm birimlerimizle hummalı çalışmalar yürüttüğümüzü bilmenizi isterim. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak bu kapsamda maliyeti ne olursa olsun, bedeli ne olursa olsun, emek yükü ve fikir yoğunluğu ne denli ağır olursa olsun elimizi taşın altına sokmaktan asla çekinmeyeceğimizin altını çiziyorum. Bu duygu ve düşüncelerle sizleri Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Candan Yüceer adına sevgi ve saygıyla selamlıyor, katılımınız için her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Kıyı temizliği etkinliğine, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Yüksel Özdal’ın yanı sıra Tekirdağ Kent Konseyi Başkanı Berin Başol, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı İhsan Rendan ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.
TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI BASIN BÜLTENİ