UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi’nde yer alan ve her yıl Edirne Belediyesi’nin organizasyonuyla düzenlenen ‘Baharın Habercisi’ Kakava Hıdırellez Şenlikleri renkli ve coşkulu bir atmosferde, yerli ve yabancı on binlerce misafirin katılımıyla gerçekleştirildi. Dev Kakava ateşi, bolluk, bereket getirmesi için yakıldı.
Edirne'de 4- 5- 6 Mayıs tarihlerinde düzenlenen, Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri başladı. Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin de yapıldığı Er Meydanı'nın bulunduğu tarihi Sarayiçi Yarımadasında kurulan festival alanında dans grupları ve müzik toplulukları sahnede vatandaşları coşturdu.
Edirne Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu, Mor-İz Kadın Meclisi Dans Topluluğu ve Edirne Belediyesi Modern Dans Topluluğu izleyenlere görsel bir şölen sunarken Edirne Belediyesi Bandosu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Roman Müzik Topluluğu, Edirne Türk Müziği ve Rumeli Müzikleri Topluluğu ve Edirne Belediyesi Kent Orkestrası ise en eğlenceli şarkılarını çalarak misafirleri dansa davet etti. Şenliklerin başlangıcında gerçekleşen bu renkli anlar, şehrin tarihi, kültürel ve doğal zenginliğini bir kez daha ön plana çıkardı.
Geleneksel Kakava Hıdırellez Şenlikleri'nin 2. Gününde ise, kortej eşliğinde Sarayiçi girişine gelen protokol, Edirne Belediye Bandosu eşliğinde tören alanına doğru ilerledi. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından, Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın, TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya ve Çeribaşı Fikri Ocak açılış konuşmalarını yaptı.
Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın, Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri'nin ikinci gününde gerçekleşen açılış töreninde yaptığı konuşmada, şehrin kültürel ve tarihi değerlerine vurgu yaparak, şenliklerin önemini vurguladı. Akın, “Bu yılki Kakava – Hıdırellez Şenlikleri'ni, şehrimizde yaşayan herkesin katılımı ve destekleriyle daha geniş kitlelere ulaştırmak adına üç güne yayarak düzenledik. Bu güzel etkinliğe her sene olduğu gibi bu yıl da yoğun ilgi gösterilmesinden dolayı mutluluk duyuyoruz. Edirne, tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle önemli bir kent. Bu şenlikler, sadece geçmişi hatırlamakla kalmıyor, aynı zamanda geleceğe dair umutlarımızı ve birlikte yaşama kültürümüzü de pekiştiriyor. İnsanlarımızın burada bir araya gelerek eğlenmesi, geleneklerimizi yaşatmamızın yanı sıra Edirne'nin turizm potansiyelini de artırıyor. Bu kapsamda, esnafımızın, kadınlarımızın, gençlerimizin ve tüm halkımızın bu şenliklerden en iyi şekilde faydalanmasını sağlamak için özverili bir çalışma yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.
Akın, ayrıca, “Edirne, birçok farklı medeniyeti içinde barındıran bir 'Marka Şehir' dir. Şehrimizde sürdürülebilir, temeli sağlam, sağlam ilişkilere dayalı ve gerçek anlamda olabilecek turizm planlamaları ile Edirne'ye yeni destinasyonlar kazandıracak vizyon projelerimizi hayata geçireceğiz. Kendimizi değil; kentimizi, esnafımızı, kadınlarımızı, gençlerimizi, geleceğimizi düşüneceğiz. Bu kent, bu şehir, bu kültür, bu özgürlük bizler için çok değerli. Bu nedenle; sizlerin eğlenmesi, Edirne’yi daha iyi tanıyabilmesi ve evine mutlu bir şekilde dönebilmesi için güzel bir şenlik programı hazırladık. 2017 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesinde yer alan Hıdırellez Şenliklerimizde Kakava Ateşimizi yakacağız. Yaktığımız bu ateşin bu güzel ülkede; bereketin, demokrasinin, özgürlüğün, barışın, mutluluğun, adaletin, sağlığın, insanca yaşamanın ateşi olmasını çok istiyorum ve diliyorum” diyerek, şenliklerin önemine ve Edirne'nin gelecek vizyonuna değindi.
Başkan Gencan Akın’ın ardından Edirne Valisi Yunus Sezer ve TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya birer konuşma yaptılar.
Şenlikler kapsamında Edirne Belediye Roman Halk Oyunları Topluluğu, HOTEAD Dans Topluluğu, Anadolu Folklor Vakfı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Roman Müzik Topluluğu, Ahmet Gümüş Klarnet Topluluğu, Mor-İz Kadın Meclisi Darbuka Topluluğu, Edirne Belediyesi Kent Orkestrası, Edirne Belediye Bandosu ve Süheyla Solak & Blues Of Rumeli sahne gösterisiyle renkli bir atmosfer oluşturdu. Yerli ve yabancı turistlerin katılımıyla şenlik alanında dans eden vatandaşlar, gönüllerince eğlendi.
Şenliklerin devamında sabaha karşı düzenlenen 9/8 Şarkılar konseri, Kakava Ritüeli Dans Gösterisi ve Tunca Nehri’ne Dilek Atma Ritüeli ile devam etti. Öğle saatlerinde ise Mor-İz Kadın Meclisi Darbuka Topluluğu ve Edirne Belediye Bando Gösterisi Saraçlar Caddesi’nde sahne aldı, şenliklerin coşkusunu artırdı.
Bu yılki Kakava Hıdırellez Şenlikleri, Edirne'nin kültürel ve doğal güzelliklerini bir araya getirerek, şehre ve turizme önemli katkılar sağladı. Şenlikler, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekerek Edirne'nin marka değerine katkıda bulundu.
HACER ZORTUL