İstanbul Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen konferansta Rektör Tabakoğlu, "Toplumda Bilime Dayalı Karar Verme Sürecinin Teşvik Edilmesi ve Üniversitelerin Rolü" başlıklı oturumda moderatörlük yaptı.
Konferans Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, BSEC Genel Sekreteri Lazăr Comănescu, TUBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, UNICA Başkanı Prof. Dr. Sorin Costreie, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar ve BSUN Başkanı Prof. Dr. Marian Preda’nın açılış konuşmaları ile başladı.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar konuşmasında, Türkiye'nin uluslararasılaşma ve öğrenci hareketliliğinde cazibe merkezi haline geldiğini ifade ederek, 2027 yılına kadar tüm üniversitelerin akreditasyon süreçlerini tamamlamalarını hedeflediklerini söyledi.
BSEC Genel Sekreteri Lazăr Comănescu konuşmasında, Karadeniz Bölgesi'nde akademik kurumlar ve ekonomik faaliyetlerin önemini vurguladı.
UNICA Başkanı Prof. Dr. Sorin Costreie, uluslararası işbirliklerini genişletme ve mavi ekonominin sürdürülmesi için üniversitelerin yerel yönetimlerle işbirliği yapması gerektiğini belirtti.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, iklim değişikliği ve aşırı hava olaylarının küresel riskler arasında olduğunu ve iklim hedeflerine ulaşmak için dijital dönüşüm ve yeni teknolojilerin önemini vurguladı.
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, etkinliği BM Genel Kurulu'nun Gelecek Paktı'na katkıda bulunmak amacıyla küresel çabalara entegre etmeyi ve WAAS ile ortaklık başlattıklarını belirtti.
BSUN Başkanı Prof. Dr. Marian Preda ise Karadeniz Bölgesi'ndeki üniversitelerin BSUN üyesi olmaya teşvik edilmesi gerektiğini ifade etti.
"Toplumda Bilime Dayalı Karar Verme Sürecinin Teşvik Edilmesi ve Üniversitelerin Rolü" başlıklı oturumun moderatörlüğünü üstlenen Rektör Tabakoğlu yaptığı konuşmasında, teknolojilerin eğitime entegrasyonunun önemini vurguladı. Rektör Tabakoğlu, günümüz teknolojilerinin değişen ihtiyaçları karşılayacak şekilde geliştiğini ifade ederek, bireysel ve kurumsal ihtiyaçların tespiti ve geleceğe yönelik tutarlı tahminlerle risk yönetimi oluşturmanın önemli olduğunun altını çizdi. Sanal ve artırılmış gerçekliğin gerçeğe yakın deneyimleme imkanı ve uygulama düzeyinde beceri gelişimi sağlaması yönüyle üniversitelerin gerekli birimlerine entegre edilmesinin faydalı olduğuna dikkat çeken Rektör Tabakoğlu, bu sayede uyarlanabilir öğrenme ortamları yaratılarak davranış, performans ve ihtiyaçların bireysel ve anlık izlenebilmesinin ve öğrenme ihtiyaçlarına anında yanıt verilebilmesinin mümkün olacağını söyledi.
Oturumda, WAAS Başkanı Dr. Gary Lawrance Jakobs "Barışçıl ve Sürdürülebilir İnsan Geleceğine Giden Yollar", Atina Ekonomi ve İşletme Üniversitesi ile Danimarka Teknik Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve WAAS Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Phoebe Koundouri "SDSN Küresel İklim Merkezi: İklim Tarafsızlığı için Bilime Dayalı Çözüm Yolları ve İklim Direnci", InterAction Konseyi Bilim Danışmanı Dr. Moneef R. Zou’bi ise "Covid Sonrası Dünyada Bilim Diplomasisi: İnsani Güvenliğin Anlık Görüntüsü" adlı konuşmasını gerçekleştirdi.
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Ovalı moderatürlüğünde gerçekleştirilen “BSUN Ülkeleri Arasında Ortak Araştırma Projelerinin Finansmanına Yönelik Bir Teklif” oturumunda İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu "TÜBA Ödülleri ve Araştırma Üniversiteleri", Sofia Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tony Spasov "Yeşil Teknolojilerde Bilim ve Yenilik", Bükreş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elena Nolica Drucia "Romanya’da Toplumsal Dayanıklılık Algısı Açısından En Önemli Şey Nedir?", Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Aydemir ise "Sürdürülebilirlik Okuryazarlığı" adlı konuşmasını yaptı.
UNICA Başkanı Prof. Dr. Sorin Costreie’nin moderatörlüğünü üstlendiği "Eğitimin ve Toplumun Dönüşümü" adlı oturumda Bükreş Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Lucian Ciolan Yükseköğretimin Yeni Öğrenme Ekosistemi: Yapılar, Süreçler ve Dijital Teknolojiler”, WAAS Genel Sekreteri Janani Ramanathan “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 4'e (SDG4) Doğru Eğitimi Dönüştürmek”, WAAS Mütevelli Heyeti ve IACAP Başkanı Alberto Zucconi, “Öğrenci/Kişi/İnsan Merkezli Eğitim: İnsanları Antroposen’in Zorluklarıyla Başa Çıkmaya Güçlendirmek”, BSUN 2012-2015 Dönem Başkanı Prof. Dr. Joyaq Kacani “Pandeminin Eğitimde Yol Açtığı Değişiklikler”, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülşen Eryiğit, "Öğrenme için Dil Teknolojilerinden Yararlanma", İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel Bozkurt ise "ChatGPT ve Eğitimde Kullanımı" konusunda bilgi paylaştı.
Karadeniz Üniversiteler Birliği Genel Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi
16. BSUN Karadeniz Bölgesi Rektörleri Konferansı kapsamında BSUN Genel Kurul Toplantısı düzenlendi.
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar ve Bükreş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Marian Preda'nın açılış konuşmaları başlayan toplantıda Karadeniz Bölgesi Rektörleri Konferansı Deklarasyonu kabul edildi. Daha sonra BSUN 2024-2026 başkanlığı seçimi geçildi ve oy birliğiyle İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar başkan seçildi.
Konferansın ikinci gününde "Genişletilmiş Karadeniz Bölgesinde Barış için Yeni Bir Gündem ve Bölgesel İşbirliği Kurumlarının Reformu" ve "Genişletilmiş Karadeniz Bölgesinin Geleceğine Yönelik Bir Pakt için Yollar" başlıklı oturumlar yapıldı. Etkinlik, İstanbul Üniversitesi Kampüsü'nde gerçekleştirilen tarihi tur ile sona erdi.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ BASIN BÜLTENİ