Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada resmi veteriner hekimler tarafından et muayenelerinin tüm aşamalarda gerçekleştirildiği belirtildi.
Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada insanlarda gıda kaynaklı hastalıkların büyük bir kısmının hayvansal gıdalardan kaynaklandığı ifade edilerek yapılan denetimlerin önemine dikkat çekildi.
Müdürlükten yapılan açıklamada; “İnsanlarda, gıda kaynaklı hastalıkların büyük bir kısmı hayvansal gıdalardan kaynaklanmaktadır. Zoonoz karakterde olup, hayvandan insana bulaşabilen birçok hastalık bulunmaktadır. Bu hastalıkların et muayenesinde karşılaşılması durumunda, tüketime sunulması engellenmektedir. Et ve et ürünlerinin tüketiciler üzerinde yaratabileceği olumsuzlukların ciddiyeti nedeniyle, tüm zincirin kontrol altında olması halk sağlığı açısından önem arz etmektedir.
Bu kapsamda; Bakanlığımız tarafından özel kesimhanelerde, Resmi Veteriner Hekim görevlendirilmesi yapılmaktadır. Bakanlığımızın, tarladan çatala gıda güvenliği politikası gereği; görevlendirilen resmi veteriner hekimlerimiz, bu işletmelerin üretim zincirini sürekli denetleyerek kontrol altında olmasını sağlar.
Resmi veteriner hekimler, kesimhanelerin çalıştığı saatler boyunca bu kesimhanelerde bulunmakla mükelleftirler. Mesai saatleri dışında, zorunlu hallerde (Acil kesim, zorunlu kesim vb.) yine kesimhaneye gelerek, kesim sırasında orada bulunurlar.
Mezbahanelerimizde görevli Resmi Veteriner Hekimlerimiz özet olarak: Kesime gelen hayvanların belge üzerinde kontrollerini yapar. Kesime gelen hayvanların geldiği yeri gösteren ve gördüğü tedavileri beyan eden evrakların bulunması zorunludur. Bunlar: Kulak küpesi (Tanımlama numarası), Nakil Belgesi (Sadece küçükbaş hayvanlar için), Hayvan Pasaportu (Sadece büyükbaş hayvanlar için), Gıda Zincir Belgesi’ dir.
Bunların eksikliğinde hayvanlar kesimhaneye kabul edilmez.
Kesimhane hijyeninin mevzuata uygunluğunu denetler ve uygun olmasını sağlar. Hayvan ile birlikte getirilen Gıda Zincir Belgesi üzerinde, hayvanların geldiği işletmeyi, varsa gördüğü tedavileri kontrol eder. Bu suretle etlerde ve sakatatlarda, veteriner ilacı ya da tarım ilacı kalıntısı olmadığını doğrular. Nakil sırasında, kesim öncesi ve kesim esnasında hayvanların eziyet edilmeden muamele gördüğünü kontrol eder.
Kesim öncesi hayvanları, kesim sonrası karkası ve iç organları muayene ederek, hayvanların ve bu hayvanlardan elde edilen et ve sakatatların insan tüketimine uygun olup olmadığını kontrol eder. Kesim sırasında ve sonrasında ortaya çıkan hayvansal atıkların, çevreye zarar vermeyecek şekilde uzaklaştırıldığını doğrular. Şüphelendiği durumlarda gerek canlı hayvanlardan gerek et ve sakatatlardan numune alarak, analiz ettirmek suretiyle ilave incelemelerde bulunabilir. İnsan tüketimine uygun olmadığı tespit edilen karkasları imha eder” denildi.
Metin Karakuş