Türk Lirası mevduatlara uygulanan düşük gelir vergisi stopajı süresinin bugün sona ermesiyle, yeni düzenlemeler yarından itibaren yürürlüğe girecek. Bu kapsamda, bugünden itibaren açılacak mevduat hesaplarında, vadeye göre farklı stopaj oranları uygulanacak. Altı aya kadar olan vadelerde stopaj %5 olarak belirlenirken, bir yıla kadar olan vadelerde %3 ve bir yıldan uzun vadelerde ise %0 stopaj oranı uygulanacak.
Ancak, düzenleme yapılmazsa, stopaj oranlarının tüm vadelerde %15'e yükseleceği öngörülüyor. Bununla birlikte, Türk Lirası'na olan güven ve liralaşma stratejisinin devam etmesi nedeniyle, gelir vergisi stopaj oranlarının düşük tutulmasının beklendiği bir durum söz konusu.
Yüzde 5 avantajından faydalanmak isteyenlerin, mevduatlarını 30 Nisan 2024 tarihine kadar yenilemeleri gerekmekte. Böylece, mevduat sahipleri anaparadan elde edilecek faiz gelirlerinde %10 daha fazla getiri elde edebilecekler.
Gelir vergisi stopaj oranlarının artmasıyla birlikte, faiz gelirlerindeki erozyon da kaçınılmaz olacak. Örneğin, 100 bin liralık bir mevduatın bir aylık bağlanması durumunda, faiz geliri 4583 lira olacak. Ancak, %5 stopaj oranıyla bu gelir 229 lira kesilecekken, %15'e yükseldiğinde 687 lira kesilecek. Dolayısıyla, mevduat sahiplerinin faiz gelirlerindeki düşüşü görmesi bekleniyor.
Yüksek faiz elde etmek isteyenler için ise bankaların faiz oranlarını artırması bir çıkış yolu olabilir. Ancak, bu durumda bankaların politika faizleri ile mevduat faiz oranları arasındaki makasın açılmasıyla, kredi faizlerinin olumsuz etkilenebileceği göz ardı edilmemelidir.
Haber Merkezi