Parklarda, pazar yerlerinde ve saraçlar caddesinde karşılaştığımız çocukları gülümseten Pamuk Şekeri, Ali Kısaç'ın elinde hayat buluyor.
Rengarenk pamuk şekerleriyle çocukların ve çocukluk günlerine dönmek isteyenlerin iştahla yedikleri pamuk şekeriyle 5 çocuk büyüten Ali Kısaç,"Allah'ıma şükürler olsun hiç birini aç ve açıkta bırakmadım. Çocuklarını Pamuk Şeker'den kazandığım parayla okutarak topluma faydalı dürüst kişiler olarak yetiştirdim" dedi.
Edirne'de elinde bir sopaya dizdiği pamuk şekerini yapıp satarak ailesinin geçimini sağlayan Ali Kısaç çalışma azmi herkese örnek oluyor.
Kisaç, hayatta asla geçim kaygısı çekmediğini ifade ederek, ailesini pamuk şekeri satarak geçindirdiğini, yaptığı işle çok mutlu olduğu belirtti. Kisaç, "alnımın akıyla çalışıyorum."dedi.
5 yaşında iken babasının yanında bu işe başladığını babasını 45 yıl önce kaybeden Yeniimaret'te ikamet eden 67 yaşındaki Ali Kısaç,"babasından kalan mesleği ile yaşam savaşı veriyor.
6 çocuk babası olan Kısaç,"bir oğlum öldü ve beş çocuğumu da pamuk şekeri satarak büyüttüm. Allah'ıma şükürler olsun hiç birini aç ve açıkta bırakmadım. Hepsinin evleri ve işleri var. Onları okutarak topluma faydalı dürüst kişiler olarak yetiştirdim. Yıllar önce pamuk şekerlerimizi farklı makinalarla yapıyorduk. Bundan önceki Valimiz Dursun Ali Şahin ile bir gün Saraçlar caddesinde görüştüğümüzde kendisi bize pamuk şekerlerimi nerede yaptığımı sordu. Bende bizim babadan kalma eski bir makinede yaptığımı söyledim. Vali Dursun Ali Şahin'de, dur sana yeni model bir makine alalım dedi. Daha sonramı bana makine geldi ve şimdi daha hijyenik bir şekilde pamuk şekerlerimizi çocuklarımız için hazırlıyor. Eskiden pamuk şekerlerimiz tek renk olarak pembe ve beyaz olarak çıkarıyorduk. Şimdileri her renk olabiliyor. Pamuk şekerimizi toz şeker ve gıda boyası ile hazırlıyoruz. Eskiden pamuk şekeri satıcıları olarak 5-6 kişiydik. Şimdiler de ise 20-30 kişi olduk. Pamuk şekerlerimizi 15 TL satıyoruz. Ancak pamuk şekerlerimizi almaya gelen bazı çocuklarımızın aileleri çocuklarına hayır oğlum o kadar paramız yok dediğinde o küçük çocuğun üzüntüsü de benim oluyor .Bende o çocuk üzülmesin diye bir tane pamuk şekerimi karşılıksız olarak vermek zorunda kalıyorum. Eskiden 100-150 tane pamuk şekeri satıyordum. Artık o kadar satamıyoruz günde 20-30 tane pamuk şekerimizi satarak evimizi geçindiriyoruz. Kendim şeker hastasıyım ama kimseye muhtaç olmamak için pamuk şekeri satmaya devam etmeliyim."dedi
Saraçlar caddesinde pamuk şekercisi Ali Kısaç'tan pamuk şekeri alan Küçük Bulut Arnavut ise pamuk şekerini çok seviyorum.Çarşıya annem yada babam ile çıktığımızda her zaman bir tane pamuk şekeri aldırıyorum.En çok sevdiğim pamuk şekeri rengi ise sarı" dedi.
Birol Çakan