Pınarhisar Belediye Meclisi’nin Atatürk Kültür Merkezi’nde saat 17.00’de başlayan olağanüstü toplantısı, kısa sürede krize dönüştü. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Belediye Meclis Üyeleri, toplantı gündemiyle ilgili görüş bildirmek istediklerinde Meclis Başkanı tarafından söz hakkı verilmemesi üzerine toplantıyı terk etti. CHP’li üyeler, kanunlara uyulmadığı ve mecliste kendilerinin hiçe sayıldığı gerekçesiyle, “Biz kanunlara uyulmayan ve bizi hiçe sayan yerde durmayız” diyerek salonu terk etti.
CHP İlçe Başkanı İsmail Kurt: “Gündem Dayatması Yapılmaya Çalışıldı”
CHP Pınarhisar İlçe Başkanı ve Belediye Meclis Üyesi Avukat İsmail Kurt, yaşanan olaylarla ilgili yaptığı açıklamada, olağanüstü toplantıya gerek olmadığını düşündüklerini, ancak davet üzerine katılım sağladıklarını belirtti. Kurt, “Olağanüstü toplantı gündeminin Pınarhisar’ın geleceğini hayati şekilde etkileyen üç önemli imar revizyonu planı dayatmasından ibaret olduğunu gördük. Meclis Başkanı, bizlere söz hakkı vermeden kendi imar hayallerini dayatmaya çalıştı. Bu nedenle, kanunlara uyulmadığını gördüğümüz anda toplantıyı terk ettik ve duruşumuzu sergiledik,” ifadelerini kullandı.
Vedat Tenel: “Olağanüstü Toplantının Amacı Yoktu”
Belediye Meclis Üyesi Vedat Tenel, toplantının gerekçesiz bir şekilde düzenlendiğini belirterek, “Meclis Başkanı, üç Olağanüstü toplantı hakkını doldurmak için böyle bir toplantı düzenlediğini söyledi. Ancak olağanüstü toplantının bir amacı ve anlamı olması lazım. Beş yıl boyunca bu hakkı hiç kullanmamışken şimdi neden böyle bir girişimde bulunulduğunu anlamak mümkün değil,” dedi.
Mustafa Uz: “İmar Planları Pınarhisar’ın Geleceğini Tehdit Ediyor”
Belediye Meclis Üyesi Mustafa Uz ise toplantıda sık sık gündeme getirilen imar planlarının uzun vadeli değil, kısa süreli kazançlara yönelik olduğunu iddia etti. Uz, “İl ve ilçelerin imar planları 5-10 yıllık uzun vadeli yapılır. Ancak biz, neredeyse her ay ya da birkaç ayda bir imarla ilgili yeni gündemlerle karşılaşıyoruz. Belediye, imar olmayan bölgelerde yeni imarlar yaratarak Pınarhisar’ı parsel parsel satıyor ve borçlarını ödemeye çalışıyor,” dedi.
“Personel Maaşları Ödenemiyor, Yurtdışı Gezileri Yapılıyor”
Mustafa Uz ayrıca belediyenin mali sıkıntılar içerisinde olduğunu, ancak buna rağmen gri pasaport çıkararak yurtdışı gezileri düzenlediğini söyledi. Uz, “Personel maaşlarını ödemekte zorlanıyorlar, ancak yurtdışı gezileri yapmaktan geri durmuyorlar. Bu durumun takdirini halkımıza bırakıyorum,” ifadelerini kullandı.
Toplantı İptal Edildi
CHP’li üyelerin toplantıyı terk etmesinin ardından yeterli çoğunluk sağlanamadığı için olağanüstü toplantı iptal edildi. Yaşanan bu kriz, Pınarhisar’da siyasi tansiyonu yükseltirken, belediye yönetimi ve muhalefet arasındaki görüş ayrılıklarını bir kez daha gözler önüne serdi. Olayların ardından gözler, Pınarhisar Belediyesi’nin bu tartışmalı imar planlarıyla ilgili atacağı adımlara çevrildi.
Bu kriz, yerel siyasette şeffaflık ve katılımcılığın önemini bir kez daha hatırlattı. Pınarhisar halkı, belediye meclisindeki gelişmeleri yakından takip etmeye devam ediyor.
İşte tartışma yaratan o gündem maddeleri;
- Ödenek aktarma.
- Beylik Mahallesi 379,380 ve 381 adaların bir kısmına ilişkin imar planı değişikliği.
- Dere ve Orta Mahalleleri güney kesimine ilişkin imar planı değişikliği ve ilavesi.
- Dere mahallesi 235, 398 ve 402 adaların bir kısmına ilişkin imar planı değişiklikleri.
- Yurtdışı çıkış izni.