Trakya Üniversitesi'nde “Tarımda Yapay Zekâ Kullanımı” konulu bir konferans gerçekleştirildi. "Türkiye’de Tarımsal Öğretimin Başlamasının 179. Yılı" kapsamında Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Tan, Üniversitemizin üst düzey yöneticileri, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri ve akademisyenlerin katıldığı konferansta günümüzün en popüler konularından biri olan yapay zekânın tarım alanındaki kullanımı konuşuldu.
Trakya Üniversitesi Kongre Merkezinde, Antonio Carraro firmasının Türkiye Satış Müdürü Serdar Dikbaş tarafından verilen konferansın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Mustafa Tan, tarımın stratejik bir sektör olduğunu belirterek bütün ülkelerin bu sektörü desteklemek zorunda olduklarını vurguladı. Gıda güvenliği konusunda dünyada artan bir farkındalık oluştuğuna dikkat çeken Tan, artan dünya nüfusuyla birlikte konvansiyonel tarım yöntemlerinin yetersiz kalacağını ve bu nedenle de tarımda yapay zekâ kullanımının kaçınılmaz hale geldiğinden bahsederek Trakya Üniversitesi’nde yapay zekâ konusunda çeşitli çalışma gruplarının oluşturulmasına karar verildiğini söyledi.
Konferansın sunumunu gerçekleştiren Serdar Dikbaş ise tarımın hayatın içinde yer alan bir misyon olduğunu ve bu sektörde doğmuş biri olarak geleceğe dair çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Dikbaş, "Tarımda Yapay Zekâ Kullanımı" başlıklı sunumunda, tarımın tarihçesine ve doğduğu topraklara değindi. Tarımın çok disiplinli bir alan olduğunu vurgulayan Dikbaş, tarımda veri toplamanın önemine dikkat çekti. Sunumunda, tarımda yapay zekânın hedef odaklı ilaçlama, lazerle yabancı ot mücadelesi, değişken oranlı gübreleme, sulama, meyve ve bitki sayımı ile olgunluk tespiti gibi alanlarda nasıl kullanıldığını örneklerle anlattı.
Dikbaş, 2030 yılına doğru tarım sektöründe önemli değişiklikler yaşanacağını ve tarımın sadece bir gıda üretim sektörü olmaktan çıkıp, sürdürülebilirlik ve teknoloji ile yeniden şekilleneceğine değindi.
Konferans, hediye takdimiyle sona erdi.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ BASIN BÜLTENİ