Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi "Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (NKUBAP) tarafından desteklenen "Vermikompost ile Sağlıklı Toprak Hareketi" isimli proje kapsamında 25 Aralık 2024 tarihinde Üniversitemiz Sosyal Yaşam Merkezinde düzenlenen “Toprak Sağlığı ve Organik Gübrelerin Önemi” başlıklı etkinlik ulusal basında da ilgi gördü.
NKUBAP.03.DPÖ.24.616 numaralı projenin yürütücüsü Prof. Dr. Korkmaz BELLİTÜRK olurken, proje araştırıcıları ise Ziraat Fakültesi, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü öğrencileri Sude KARTAL, Bengisu ODLUYURT, Aslıhan KEVSER, Bilal Can ERKAN, Khusan MUKHTAROV oldu. Ayrıca bölüm öğrencilerinden Zeynep Damra ULUS ile Ozan ONAT da proje içinde aktif olarak görev aldı.
Proje kapsamında bal kabağı ile inek dışkıları karışımından elde edilen atıklar Eisenia fetida cinsi solucanlara bölümün "Vermikültür Laboratuvarı"nda yem olarak verilerek, üretilen vermikompost gübreler daha sonra küçük numuneler halinde poşetlenerek 25 Aralık 2024 tarihinde üniversitemiz Sosyal Yaşam Merkezi'nde isteyenlere ücretsiz olarak dağıtılmıştı.
Yapılan açıklamada, son yıllarda sıfır atık yönetimi kapsamında önemli çalışmalar yapılan üniversitemizde bu tip uygulamaların olmasının hem öğrenciler ve hem de üniversitemiz personeli açısından değerli sosyal etkinlikler olarak dikkat çektiği belirtildi ve proje kapsamında gerçekleştirilen organik atıklardan vermikompost isimli organik gübre üretimine birkaç ay daha devam edilerek üretilen gübrelerin yine benzer etkinliklerle üniversite içerisinde ücretsiz olarak dağıtılacağı ifade edildi.
Projenin “Sıfır Atık” yönetimiyle ilişkisinden dolayı, üniversitemiz kampüsünde yapılan gübre üretme ve dağıtma çalışmaları, ulusal basının da ilgisini çekerek haber olarak yayınlandı.
TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ BASIN BÜLTENİ