Her geçen gün hayatımızın önemli bir parçası haline gelen yapay zekâ ile ilgili çalışmalar hızlanırken bu amaçla Üniversitemizde de Mühendislik Fakültesi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü iş birliğiyle "Yapay Zekâ Alanında Stratejik Hedeflerin Belirlenmesi" konulu bir çalıştay düzenlendi. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen çalıştayın açılışına, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Hatipler, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Tan ve Prof. Dr. Eylem Bayır ile Üniversitenin üst düzey yöneticileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Çalıştayın açılışında ilk konuşmayı Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Levent Doğan yaptı. Konuşmasında son zamanlarda en çok tartışılan konulardan birinin yapay zekâ olduğunu kaydeden Doğan, yapay zekânın sadece teknolojiyi değil, insanlığın geleceğini de şekillendireceğine inandığını ifade etti. Yerli yapay zekâ teknolojisinin geliştirilmesinin ve bu süreçte etik değerlere bağlı kalınarak stratejik hedeflerin belirlenmesi gerektiğine dikkat çeken Doğan, ayrıca, bu tür çalıştayların farkındalık yaratacağını vurguladı.
Rektör Prof. Dr. Mustafa Hatipler ise yapay zekânın hızlı bir şekilde geliştiğini ve kişiselleştirilmiş sağlık, eğitim programları, iklim değişikliğiyle mücadele ve enerji verimliliği gibi karmaşık konularda önemli bir rol üstlenmesinin beklendiğini söyledi. Hatipler, insanı merkeze alarak etik değerler doğrultusunda bu teknolojiden en iyi şekilde yararlanmak ve ortaya çıkabilecek riskleri minimize etmek için dikkatli ve bilinçli adımlar atılması gerektiğini vurguladı. Hatipler, Üniversitenin stratejik hedeflerini belirlemek için bu çalıştayın önemli olduğunu ifade etti.
Açılış konuşmalarının ardından, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hacı Ali Güleç moderatörlüğünde “Yapay Zekâ ve Gelecek” başlıklı oturuma geçildi. Bu oturumda ilk olarak Fütürist Akademi Başkanı Kamil Kazım Sarı, "Yapay Zekânın Geleceği, Geleceğin Yapay Zekâsı Bir Fütürist Gözüyle" başlıklı bir sunum yaptı. Sarı, fütürist gibi düşünmenin yollarını anlatarak, geleceği anlamanın, geçmiş ve bugünün ne olduğunun anlaşılmasından geçtiğini belirtti. Bir fütürist gibi düşünebilmenin “Merak et, Hayal et, Harekete geç” üçlemesine dayandığını ifade eden Sarı, hayal ettikten sonra olumsuz bir gelecek görülüyorsa onu önlemek için ne yapılabilir diye düşünmek gerektiğinin altını çizdi.
İlk oturumun ikinci konuşmasını OpenZeka Teknoloji A.Ş. Kurucusu ve NVIDIA Derin Öğrenme Enstitüsü Eğitmeni Ferhat Kurt çevrimiçi bir sunumla gerçekleştirdi. Sunumunda “Bilgisayarlı Görü İçin Üretken Yapay Zeka” konusunu işleyerek, bu alandaki baş döndürücü gelişmeleri ve NVDIA’nın bu süreçte üstlendiği rolü anlattı.
Öğleden sonra çalıştayın 2. oturumuna geçildi. Dr. Öğr. Üyesi Levent Doğan’ın moderatörlüğünü üstlendiği bu bölümde, İstanbul Üniversitesi İktisat Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel Bozkurt, “Yapay Zekâ Okuryazarlığının Öğrencinin Akademik Performans Algısı Üzerine Etkisi” konulu bir sunum yaptı. Prof. Dr. Bozkurt, yapay zekâ okuryazarlığının öğrencilerin akademik performans algılarına etkisinden bahsederek, öğrencilerin yapay zekâ kullanım sıklığı ile performans algısı arasındaki ilişkiye ve eğitimde yapay zekâ kullanımına dair endişelere değindi. Bozkurt, öğrencilere, yalnızca yapay zekâyı kullanma becerisi kazandırmakla kalmayıp, aynı zamanda eleştirel ve etik bir bakış açısıyla yapay zekâ kullanımı öğretmenin büyük önem taşıdığını ifade etti.
Program, “Tarım, Otomotiv ve Sanayi Kümelenmesi”, “Sağlık Teknolojileri Kümelenmesi”, “Sanayide Dijital Dönüşüm Kümelenmesi” ve “Sosyal Bilimler ve Eğitim Kümelenmesi” başlıkları altında yuvarlak masa küme çalışmaları gerçekleştirildikten sonra çalıştay raporunun hazırlanması ve katılımcılara teşekkür plaketlerinin verilmesiyle sona erdi.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ BASIN BÜLTENİ