Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından 2024 Türk-Macar Kültür Yılı dolayısıyla Süleymanpaşa’da bulunan Barış Özgürlük Parkı, Türk-Macar dostluğunu simgeleyen öğelerle yeniden dizayn edilerek Türk-Macar Dostluk Parkı olarak açıldı.
Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ekipleri, 2024 Türk-Macar Kültür Yılı kapsamında Macar bağımsızlık hareketinin önderi II. Ferenc Rákóczi’nin Tekirdağ’a ayak bastığı ilk alan olan Barış ve Özgürlük Parkı’nda kapsamlı bir çalışma yürüterek parkı baştan aşağı yeniledi. Türk-Macar dostluğunu simgeleyen öğelerle donatılan Barış ve Özgürlük Parkı’na, Türk-Macar Dostluk Parkı ismi verildi ve bahse konu park için yoğun bir katılımla açılış töreni gerçekleştirildi.
Program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı ile Macaristan Milli Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanı Deniz Doğan, parkta hayata geçirilen çalışmalar hakkında bir sunum yaparak katılımcılara bilgiler verdi.
“TÜRK VE MACAR HALKLARI ARASINDA YÜZ YILLARA DAYANAN GÜÇLÜ BİR DOSTLUK VAR”
Konuşmasında Türk-Macar dostluğunun önemine vurgu yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer, böyle bir programa ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Türk-Macar dostluğunun 100’üncü yılı ve yine 2024 yılının Türk-Macar Kültür Yılı ilan edilmesi sebebiyle bugün sizlerle bir arada olmaktan dolayı çok mutluyum. Tekirdağ, yüreği sevgi ve hoşgörü dolu, misafirperver insanların şehri. Tekirdağ, aynı zamanda üç Kemal’in şehri. İlkelerinden ve izinden asla sapmadığımız, sapmayacağımız Mustafa Kemal Atatürk’ün şehri. Vatansever, vatan şairi, özgürlük sevdalısı Namık Kemal’in şehri. Büyük şair, diplomat, siyasetçi Yahya Kemal Beyatlı’nın şehri. Cumhuriyet değerlerine bağlı, demokrasiyi içselleştirmiş, özgürlük ve bağımsızlığı için canını feda etmekten bir an olsun tereddüt etmemiş insanların şehri. Kadim tarihiyle parlayan şehrimiz, bizler için huzurdur, sevgidir, sıcaklıktır, umuttur, sıcacık bir yuvadır. İşte tıpkı Macar bağımsızlık hareketinin önderi II. Ferenc Rákóczi’nin 15 yıl boyunca bulduğu sıcak yuva gibi… Türk ve Macar halkları arasında yüz yıllara dayanan güçlü bir dostluk var. 100 yıl önce imzalanan dostluk anlaşması, 2 ülke arasındaki bağların daha da güçlenmesini sağladı. Bugün görüyoruz ki, bu dostluk bağı, her zamankinden daha güçlü, daha kuvvetli. Barış ve Özgürlük Parkı’nda, bu dostluğun simgesi olan bu parkta ben sizlerle buluştuğumuz için çok mutluyum. 2024 yılı, biraz önce de söylediğim gibi, Kültür Yılı olarak ilan edildi. Türk ve Macar halkları arasında kültürel ve sosyal bağları daha da kuvvetlendirmek, etkinlikleri çoğaltmak ve bu yıl boyunca gerçekleştireceğimiz projelerle 2 ülke arasındaki hem tarihi hem gelecekteki işbirliklerini pekiştirmeye çalışıyoruz” dedi.
“TEKİRDAĞ TÜRK VE MACAR HALKLARININ DOSTLUKLARINDA ÖNEMLİ BİR KÖPRÜ GÖREVİ GÖRÜYOR“
Tekirdağ’ın Türk-Macar dostluğunda bir köprü görevi gördüğüne dikkat çeken Başkan Dr. Candan Yüceer, “Kentlerin kendilerine ait kimlikleri, renkleri ve kendilerine has kokuları vardır. Tekirdağ, bizler için her daim bir günebakan gibi, yüzü güneşe dönük, ışıl ışıl bir kent. Aydınlık, neşeli, cıvıl cıvıl… Bir yanıyla üzüm bağı gibi bereketli, bir yanıyla da çiçek açmış kiraz ağacı, baştan aşağı baharı kuşanmış… İşte bu güzel şehirde, bu yıl 58’incisini düzenlediğimiz Kiraz Festivalimizde İstanbul Macaristan Başkonsolosu Sayın Attila Pinter ve Csikszereda Belediye Başkanı Sayın Korodi Attila’nın da katılımıyla bu anlamlı günü kutlamak ve dostluğumuzu pekiştirmek adına bir arada durmaktan dolayı biz çok mutluyuz. Bu dostluk bağı, sadece 2 ülke arasında resmi ilişkilerle imzalanmış anlaşmayla değil, aynı zamanda Türk ve Macar halklarının sevgi ve saygısıyla oluşmuş bir bağdır” şeklinde konuştu.
“TÜRK-MACAR DOSTLUĞUNUN EBEDİYEN SÜRMESİNİ TEMENNİ EDİYORUM”
Parkta hayata geçirilen düzenleme çalışmalarını anlatan ve programa katılan herkese teşekkür eden Başkan Dr. Yüceer, konuşmalarını şu sözlerle tamamladı.
Sevgili arkadaşlar bu park, Macar Prensi II. Ferenc Rákóczi’nin Tekirdağ’a ayak bastığı alan olarak tarihi bir öneme sahiptir. Restore ettiğimiz Rákóczi’nin heykeli ve peyzaj düzenlemeleriyle, hem tarihi mirasımıza sahip çıkmak hem de yaşam alanlarımızı daha anlamlı kılmak istedik. Ayrıca parkımızın farklı bölgelerinde yaptığımız yeniliklerle ziyaretçilerimize, hemşehrilerimize yeni yaşam alanları yaratarak huzurlu ve keyifli bir vakit geçirmeleri için daha güzel bir park sağladık. Araç yoluna bakan kısmında ahşap korkuluklarımız, resimlerimiz, tarihi fotoğraflarımızla Türk-Macar dostluğunu perçinledik. Havuz alanında peyzaj çalışmalarımızı yaptık. Ahşap iskeleyle güzel ve estetik bir park alanı oluşturduk. Aynı zamanda Vatan Şairimiz Namık Kemal’in heykelinin çevre düzenlemesiyle bakımını tamamladık. Bu park ve bu heykel, tarihimize ve kültürümüze olan bağlılığımızın bir göstergesidir. Parkımızın girişine yerleştirdiğimiz Türk-Macar dostluğunu anlatan görsellerle dostluğumuzu anlatma fırsatını bulduk. Bu sergi alanı ve bu park, kültürel bağlarımızı güçlendiren önemli bir adım olacaktır. Bugün burada hem geçmişimizi yad etmek hem de geleceğe umutla bakmak için toplandık. Bu anlamlı buluşmaya katılım sağladığınız için Macar heyetimize başkonsolosumuza, sevgili belediye başkanımıza dernek üyelerimize yürekten teşekkür ediyorum. Türk-Macar dostluğunun ebediyen sürmesini temenni ediyorum. Barış dolu, dostluk dolu nice yıllar diliyorum. Yarın hem Babalar Günü hem de Kurban Bayramımızın ilk günü. Ben bu vesileyle ebediyete intikal etmiş tüm babalarımızı, şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Tüm babaların Babalar Günü’nü kutluyorum. Sağlıkla, huzurla, afiyetle geçireceğiniz nice bayramlar diliyorum.”
BAŞKONSOLOS PİNTER, BAŞKAN YÜCEER’E TEŞEKKÜR ETTİ
Programdaki son protokol konuşmasını İstanbul Macaristan Başkonsolosu Attila Pinter gerçekleştirdi. Pinter, konuşmasında, Türk-Macar dostluğunda Tekirdağ’ın çok önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekerek Türk-Macar Dostluk Parkı için başta Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.
TÜRK-MACAR DOSTLUK PARKI’NA BARIŞ ÇINARI FİDANI DİKİLDİ
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası’nın müzik dinletisi yaptığı etkinlikte, Türk ve Macar Halk Dansları Toplulukları yöresel gösterilerini sergiledi. Katılımcılara Macaristan’ın geleneksel yemeklerinden gulaş çorbası ikramı yapıldı. Programda ayrıca İstanbul Macaristan Başkonsolosu Attila Pinter ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Murat Yazıcı, Türk-Macar Dostluk Parkı’na barış çınarı fidanı dikti.
Açılış programının ardından katılımcılar parkı ve Türk-Macar dostluğunu anlatan sergiyi gezerek incelemelerde bulundular.
TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI BASIN BÜLTENİ