Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, 259. Üniversitelerarası Kurul Toplantısı’nda yaptığı açıklamalarla Türkiye’de yükseköğretimin geleceğine dair önemli adımları duyurdu. Özvar, vakıf üniversitelerinde ikinci öğretim programlarının kaldırılarak istihdama yönelik ve geleceğin mesleklerine uygun programların hayata geçirileceğini belirtti.
Yeni Dönemde İkinci Öğretim Programlarına kontenjan Yok
Özvar, önümüzdeki dönemden itibaren devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarına kontenjan tanımlanmadığını ve bu programların dönüştürülmesi sırasında toplam kontenjanın korunduğunu vurguladı. "Kapatılan programların kontenjanları yeni açılan istihdam odaklı programlara aktarılmıştır," diyen Özvar, geçen yıla göre toplam kontenjan sayısında herhangi bir düşüş olmadığını ifade etti.
Türkçe Öğretim Merkezlerine akreditasyon Şartı Geliyor
Türkçe öğretim merkezlerinin akreditasyon şartına tabi tutulacağını belirten Özvar, uluslararası öğrenci hareketliliğine yönelik güçlü bir mevzuat çalışmasının yapıldığını duyurdu. Özvar, "Yabancı dil öğretiminde tüm programlara uluslararası standartlar getirilecek," dedi.
TYÇ Logosu ile Uluslararası Tanınırlık
Bu yıl ilk kez Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Logosu’nun Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alacağını belirten Özvar, şu an 109 üniversitenin 898 programının TYÇ Logosunu kullanma hakkına sahip olduğunu söyledi. Bu logoya sahip olunmasının mezunlara uluslararası avantajlar sağladığını ve istihdam imkanlarını artırdığını ifade etti.
İstihdam Odaklı Programlara Geçiş
İstihdamla bağı azalan programların kontenjanlarını azaltacaklarını söyleyen Özvar, "Özellikle mimarlık, eczacılık, psikoloji ve temel bilimlerdeki kontenjanlarda yeni düzenlemeler yapıyoruz," dedi. Ayrıca, ikinci üniversite kapsamında belirli programlara 35 yaş sınırı getirilerek istihdam dengesi gözetildi.
Geleceğe Yönelik Bölgesel Toplantılar
Özvar, "2030’a Doğru Türk Yükseköğretim Vizyonu" kapsamında bölgesel toplantılar düzenleyeceklerini belirtti. Bu toplantılarda üniversitelerin bilgi yönetim sistemleri, ulusal ve uluslararası görünürlükleri, girişimcilik ve yenilikçilik konularında çalışmalar paylaşılacak.
YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açılış konuşmasının ardından, Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan ve Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu sunumlarını yaptı. Toplantı, katılımcı rektörlerin görüş ve değerlendirmeleriyle sona erdi.
Fotoğraf:YÖK
Kevser Çelik