OKU/YORUMRahmi SağlıkTÜRK-İŞ’e bağlı TES-İŞ sendikası Trakya Şube Başkanı Zeki Şişko geçen hafta Esen Pasajı’ndaki büroma uğradı. Önemli sohbetlerimiz oldu. Taşeron İşçilerin kadro konusunu ve yeni asgari ücretin Bin 404 olmasını nasıl değerlendiklerini sorduk.Kırklareli’nin tanınmış çiftçi ve esnaf ailesinden olan Zeki Şişko,1992 yılında o dönemdeki adı ‘Türk Elektrik Kurumu” (TEK’te) işe başladı. Dürüstlüğü ile tanınan ve Kısa sürede kendini sevdiren Zeki Şişko, önce İşyeri Baş Temsilcisi seçildi. Mücadeleyi seven Şişko, 2010 yılında TES-İŞ’in Şube Yönetimi ve Şube Teşkilatlandırma Sekreterliği’ni ve ardından da 2014 yılında TES-İŞ Sendikası Trakya Bölgesi Şube Başkanlığı’na seçildi.Kırklareli, Tekirdağ ve Kırklareli’deki TREDAŞ, DSİ, TEİAS ve HEAŞ (Hamitabat Elektrik Dağıtım AŞ) Türk-İş’e bağlı üyelerin hakkını savundukları belirten Zeki Şişko; “Bizim amacımız üyemizin hakkını savunurken, bağcıyı dövmek değil üzüm yemektir. Biz sendika olarak ilk önce işçi üyelerimizin çalışma ortamı ile koşullarını, diğer haklarının korunması ve önemli ihtiyaçlar gibi konuların giderilmesi önceliğimizdir…” diye konuştu.Şube Başkanı Zeki Şişko bunları samimiyetle anlatırken asgari ücret konusunda da şeyle dedi;“Konfederasyonumuz asgari ücretin Bin 600 lira olması talebinde bulunmuştu. Hükümet yetkililerince yapılan görüşmeler sonunda net Bin 404 lira olarak anlaşma sağlandı. Bu talep ettiğimiz ücret değildi. Konfederasyonumuzun uygun görmediği bu rakam konusunda gerekeni yapacaktır.”* * * * *Türkiye’deki 750 bin dolayında olan ve en çok merak edilen konulardan biride Taşeron İşçilerin kadroya alınması hakkındaki görüşünü sorduğumuzda da şöyle dedi;“Bu hem Taşeron İşçiler için ve hem de işveren ve hükümet için çok önemli bir konudur. 750 bin Taşeron işçiyi kadrolu yapmanın zorluğu biliniyor. Bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca önemli çalışmaların yapıldığı belirtiliyor. İnşallah bu önemli sorunun da en yakın zamanda halledilmesini bekliyoruz.”
* * * * *Bizim aldığımız bilgiye göre asıl işçi ve yardımcı işçi den oluşan 750 bin Taşeron işçinin ayırım yapılmadan hepsine kadro verilmesi üzerinde çalışmalar sürdürülüyor. Bu arada emekliliği dolmuş olan işçilere de bazı özendirici imkanlar verilerek emekli olmaları önerilecek. Böylece emekli olanların yerine yeni işçi alınması için boşluk açılmasına çalışılıyor.
* * * * *Bizim aldığımız bilgiye göre asıl işçi ve yardımcı işçi den oluşan 750 bin Taşeron işçinin ayırım yapılmadan hepsine kadro verilmesi üzerinde çalışmalar sürdürülüyor. Bu arada emekliliği dolmuş olan işçilere de bazı özendirici imkanlar verilerek emekli olmaları önerilecek. Böylece emekli olanların yerine yeni işçi alınması için boşluk açılmasına çalışılıyor.