Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırklareli Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle bir soru önergesi verdi. Gündoğdu'nun soru önergesinde, Kırklareli'nin Babaeski ilçesine bağlı Kumrular Köyü'nde faaliyet gösteren biyogaz ve gübre entegre tesisinin çevresel etkileri gündeme getirildi.
Gündoğdu, soru önergesinde, Kumrular Köyü'nde bulunan biyogaz ve gübre entegre tesisinin işletilmesi sırasında meydana gelen kirliliğin bölgede canlı yaşamını tehdit ettiğini belirtti. Bu tesislerin çevreye ve Kumrular Deresi'ne dökülen atıklarının, derenin sularını kirleterek deredeki canlıların yok olmasına neden olduğunu ifade etti. Gündoğdu, "Derede kirlilikten dolayı sular siyah akmakta, yoğun kokular oluşmakta ve sık sık Balık ölümleri meydana gelmektedir" dedi.
Bölgedeki tesislerin faaliyetleri sonucu vatandaşların ciddi Sağlık sorunları yaşadığını vurgulayan Gündoğdu, bu durumun önlenmesi için acil tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti. Gündoğdu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın bu konuda ne gibi adımlar attığını ve hangi önlemleri aldığını sorguladı.
Gündoğdu, soru önergesinde iki ana konuya dikkat çekti. İlk olarak, bölgede faaliyet gösteren işletmelerin düzenli olarak kontrol edilip edilmediğini, son 10 yıldaki faaliyetlerinde çevresel kirlilik yarattığının tespit edilip edilmediğini ve bu işletmelere uygulanan cezaların ne olduğunu sordu. Ayrıca, uygulanan cezaların sorunlara çözüm olup olmadığını öğrenmek istedi.
İkinci olarak, bakanlığın tüm uyarı ve cezalarına rağmen bölgede canlı yaşamını tehdit eden işletmelerin geri dönüşü mümkün olmayan zararlarının nasıl telafi edileceğini sordu. Gündoğdu, çevresel kirlilik nedeniyle ortaya çıkan zararların telafisi için hangi adımların atılacağını ve bu süreçte hangi önlemlerin alınacağını merak ettiğini belirtti.
CHP Milletvekili Vecdi Gündoğdu'nun bu soru önergesi, çevresel kirliliğin ve bu kirliliğin canlı yaşamı üzerindeki etkilerinin önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Kırklareli'nin Babaeski ilçesinde yaşanan bu çevresel sorunlar, vatandaşların sağlığını tehdit ederken, yetkililerin bu konuda nasıl bir çözüm üreteceği merakla bekleniyor.
İşte o sorular;
1-Anılan bölgede faaliyet gösteren işletme ve işletmeler düzenli olarak kontrol edilmekte midir, işletmelerin son 10 yıldaki faaliyetlerinde çevresel kirlilik yarattığı tespit edilmiş midir, son 10 yılda denetleme sırasında ihmal ve kusurları olan hangi işletmelere, hangi tarihte, ne ceza uygulanmıştır, uyguladığınız cezalar, sorunlara çözüm olmuş mudur?
2-Bakanlığınızın tüm uyarı ikaz ve cezalarına rağmen bölgede canlı yaşamını tehdit eden işletmelerin geri dönüşü mümkün olmayan zararlarını nasıl telafi edeceksiniz?” dedi.
Fotoğraf: Arşiv
HACER ZORTUL