Nisan 2025’te Türkiye genelinde 36 ilde etkili olan zirai don felaketi, Kırklareli ve ilçelerinde tarımsal üretimi olumsuz etkiledi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırklareli Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu, don olayının ardından üreticilerin yaşadığı mağduriyete dikkat çekerek hükümete önemli sorular yöneltti.
Vecdi Gündoğdu yaptığı açıklamada, “2025 yılı Nisan ayında Kırklareli merkez ve ilçelerinde hava sıcaklıklarının sıfırın altına düşmesi sonucu üreticilerimiz büyük zarar görmüştür. Arpa, üzüm, karpuz, ceviz, badem, erik, kayısı, şeftali ve kiraz üreticilerimizin yanı sıra Babaeski ve Kofçaz ilçelerimizde kanola üreticileri de don felaketinden ciddi şekilde etkilenmiştir,” dedi.
Gündoğdu, don olayından zarar gören çiftçilerin üretimden çekilmemesi ve tüketicilerin yükselen gıda fiyatlarına karşı korunması için acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Hükümete şu soruları yöneltti:
- Zarar tespit çalışmaları tamamlandı mı? Kırklareli’de üreticilerin yaşadığı zararın boyutu ne kadar? Bu zararlar ne zaman, hangi oranda karşılanacak?
- TARSİM kapsamı dışında kalan çiftçilerin zararları nasıl telafi edilecek? Bu konuda herhangi bir destek planlanmakta mı?
- Ziraat Bankası, SGK, Tarım Kredi ve özel bankalara olan borçlar ertelenecek mi? Üreticilere faizsiz ya da düşük faizli uzun vadeli kredi desteği sağlanacak mı?
- TARSİM kapsamında don teminatının ve prim desteğinin artırılması için bir çalışma var mı? İklim değişikliğinin etkilerine karşı üreticiler nasıl korunacak?
Gündoğdu, yaşanan afetin sadece çiftçileri değil, gıda güvenliğini de doğrudan tehdit ettiğine dikkat çekerek, “İklim krizinin etkileri tarımsal üretimi tehdit ederken, hükümetin hem bugünü hem de yarını kurtaracak kalıcı çözümler üretmesi gerekiyor,” ifadelerini kullandı.
HACER ZORTUL