Edirne Eski Sanayi Sitesi'nde tornacılık hizmeti veren ustalar, tornacılıkta çalışma olanağının oldukça fazla olduğunu söylüyor. Gelecekte birçok mesleğin yok olabileceği, ancak tornacılığın gün geçtikçe daha da ilerleyeceği fikrinde birleşti.
Neredeyse yaşamın her alanında tornacılık mesleğine ihtiyaç duyulabileceğini dile getiren torna ustaları, meslekleri hakkında bilgiler verdi. Edirne Sanayi Sitesi'nde 10 adet tornacı bulunduğunu söyleyen Edirne Sanayi Sitesi esnaflarından torna ustası Ümit Dilmeç," her tornacının farklı sektörler üzerine iş yaptığını ve kazancını bu işten elde ettiğini belirtti.
Dilmeç," tornacılığın diğer mesleklerden çok farklı bir meslek olduğunu, asıl amaçlarının piyasada bulunan ürünleri müşterinin isteği üzerine farklı biçimlerde üretmek olduğunu ifade etti. Tornacının yaptığı işten iyi bir sonuç alabilmesi için mesleği ile ilgili ölçü ve kontrol aletlerini çok iyi tanıması, doğru kullanması ve bakımını da yapabilme kapasitesine sahip olması gerektiğini bildiren Dilmeç," ayrıca bir tornacının ayakta çalışmak zorunda olduğu için sağlık durumunun da iyi olması gerektiğini söyledi. Sanayide tornacıya ihtiyaç olduğunu belirten Dilmeç," tornacılık mesleğinin sürekli kendini geliştiren ve yenileyen bir meslek olduğunu ve bu nedenle birçok mesleğin sonu gelse bile tornacılığının uzun asırlar yaşayan bir meslek olarak kalabileceğini ve kendinden gelecekte de çok bahsettireceğini düşündüğünü aktardı.
İŞ ÇOK FAKAT İŞÇİ YOK
64 yaşında olan ve bu mesleği babası Merhum Ali Dilmeç tarafından öğrendiğini ve 54 seneden beri yaptığını
belirten Dilmeç," meslekte işin çok fakat işçinin yok olduğunu açıklarken, özellikle gençlerin tornacılığa eğilmelerini ve ilgi göstermelerini arzuladığını tornacılık mesleğinin gün geçtikçe unutulmaya yüz tutan değil, gelişmekte olan bir meslek olduğunu ifade etti. Artik gençlerin masa başında bir iş arayışına girdiğini söyleyen Dilmeç," en büyük sıkıntılarının işçi bulamamak olduğunu, yoğun çalıştıklarını ve torna mesleğinin yorucu bir meslek olduğunu dile getirdi.Dilmeç," Her geçen gün kendini geliştiren ve yenileyen bu meslekte kendini ve işini geliştiremiyor isen bu meslekten para kazanamazsın" dedi. HATAYI AFFETMEYEN MESLEK
Gürültülü ve talaş kaplı çalışma ortamında üstü başı kir pas içerisinde, insanlığa hizmet eden ve müşteriye özel çözümler sunan Dilmeç,"her mesleğin zorlukları olduğunu, ama tornacılığın hata kabul etmediğini belirterek, "Saç teli kadar hata yapsanız, bunun bedeli en azından, kullanılan malzemenin boşa gitmesi olur. İnsan açısından riskler de ölüme kadar varabilir." diyor.
Her mesleğin kendine özgü zorlukları vardır. Bazı meslekler de vardır ki hatayı asla affetmez tıpkı tornacılık gibi. Yapılan bir hata ya kullanılan malzemenin bir daha işe yaramamasına yol açar. Hata olduğunda müşterinin işine yarayacak malzemenin bir daha işe yaramama ve emeğin bir
anda heba olması riski var çünkü. Tornacılığın iki türlüsü olduğunu belirtiyor Dilmeç," imalata ve sanayinin iş gücüne yönelik. Onaran Torna, sanayi esnafının ihtiyaçlarına cevap veriyor. Kimi zaman dingil düzeltiliyor dükkanda kimi zaman da getirilen kampana ve tablalar tornadan geçtiğini söyledi.
Torna makinesine gözü gibi bakan Dilmeç,"bizim işimizde milimetre büyük bir ölçü. Saç kılı kadar hata yapma imkanımız yok. Yaptığımız parçalar birbirine tam uymalı ne bol gelmeli, ne de sıkışmalı. Usta kolay yetişmiyor. Okulda ya da çıraklık eğitim merkezlerinde teorik olarak verilen eğitim işyerine geldiğinde pratiğe dönüşüyor" diyor.
ÇIRAKLAR PİS İŞ DİYOR GİDİYOR
47 yaşındaki torna ustası Alim Kaplan ise, ben mesleğimi 12 yaşından beri yapıyorum. Tornacılık mesleği çok dikkat isteyen meslek ve bir o kadarda insanın kendisini sürekli yenilemesini isteyen bir meslektir. Tornacılık mesleği için birçok çırak kendini yetiştirmek için geliyor ancak bir iki gün bizimle beraber çalışıyorlar sonrasında işimizin yağ ve gürültüye dayanamayıp aynlıyorlar. Bir kaçı da sürekli üzerlerinin yağlandığı için pis iş diyerek ayrılıyorlar. Şu an çıraklık eğitim merkezinde tornacılığı öğrenmek isteyenler için eğitim veriliyor. Ancak Tornacılık yapmak istemedikleri için öğrenci yok. Gelecekte birçok mesleğin yok olabileceği, ancak tornacılık mesleğinin devam edeceğini söyledi.
Birol Çakan