Trakya Üniversitesi tarafından Edirne Valiliği ve Edirne Belediyesi iş birliği ile farklı kültürleri bir araya getirmek, halk oyunlarını tanıtmak ve yaşatmaya katkı sağlamak amacıyla düzenlenen Uluslararası Balkan halk oyunları Festivali’nin açılış programı yapıldı. 6 Şubat depremlerinin yıl dönümüne denk gelmesi nedeniyle gün boyunca halk oyunları gösterisi yapılmadı. Tören esnasında da depremde hayatını kaybedenler için anma konuşmaları gerçekleştirildi. Perdeye depremle ilgili görseller yansılıldı.
Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Hatipler, Vali Yardımcısı Ercan Çiçek, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Eylem Bayır ve Prof. Dr. Mustafa Tan, Prizren Ukshın Hoti Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Serdan Kervan, Bulgaristan Edirne Başkonsolosu Radoslava Kafedzhiyska, Yunanistan Edirne Konsolosu Aristidis Radiopoulos, il protokolü, Üniversitemizin üst düzey yöneticileri, akademisyenler, öğrenciler ve Balkan ülkelerinden çok sayıda misafir katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, ilk olarak Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Bilimsel, Kültürel ve Sanatsal Aktiviteler Koordinatörü Prof. Dr. Eylem Bayır açılış konuşması yaptı. Balkanların; tarih boyunca çeşitli milletlerin, kültürlerin ve geleneklerin kesişim noktası olduğunu söyleyen Bayır “Bu etkileşim zengin ve benzersiz bir kültürel mozaik oluşturmuştur. Edirne'miz de bu mozaiğin önemli bir parçası olarak hem tarihsel hem de kültürel çeşitliliği yansıtan bir şehir olma özelliğine sahiptir. Balkan halklarının müzikleri, oyunları ve gelenekleri, geçmişten günümüze taşıdıkları mirası yaşatırken bizlere de kültürel anlamda zengin bir deneyim sunmaktadır.” dedi.
Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Hatipler, halk oyunlarının bir milletin ruhunu, tarihini, acılarını ve sevinçlerini yansıtan özgün ifade biçimlerinden biri olduğunu ve her bir figürün, her bir ritmin geçmişten gelen bir mesaj taşıdığını kaydederek “Bugün burada, 20’si 7 Balkan ülkesinden olmak üzere 24 ekip, bu mesajları bizlere ulaştırmak için bir araya geldi. Bu buluşmanın, sadece kültür alışverişine vesile olmakla kalmayıp aynı zamanda dostlukları pekiştireceğine ve birlik, beraberlik ile dayanışma ruhunun en güzel örneği olacağına gönülden inanıyorum.” dedi. 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde, depremde kaybettiğimiz vatandaşlarımızı rahmetle anan Rektör Hatipler, zor günlerde birlik ve dayanışmanın, kardeşlik ve dostluğun önemli olduğunun altını çizdi.
Daha sonra konuşan Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın ise böyle bir etkinlikte Trakya Üniversitesi ile olan paydaşlığın önemine dikkat çekerek Balkanlar gibi Edirne’nin de kültürel mozaiğe sahip olduğunu söyledi. Edirne’nin, uzun yıllar başkentlik yaptığını ve farklı halkların izlerini taşıyan bir kent olarak kültürel mirasını bugüne kadar koruduğunu da kaydeden Başkan Gencan Akın, “Bu festival ile Edirne’nin birleştirici ve köprü kuran kimliği, bir kez daha kendini göstermiştir.” diyerek emeği geçenleri kutladı.
Konuşmaların ardından halk oyunları ekiplerine protokol üyeleri tarafından teşekkür belgeleri verildi. Program, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ BASIN BÜLTENİ