Nizamettin Okutan
Rabbim nasib ederse bu sene Kurban Bayramını 28 Haziran Çarşamba günü idrak edeceğiz.
Şahsen pek beceremesek de sizlere kurban ile ilgili bazı bilgileri vererek paylamak istiyorum. Hocalığım yoktur, lakin, hocaları dinlemişliğimiz ve dini kitapları okumuşluğumuz vardır. Ben de zaten on güvenerek bu yazı yazmak istedim.
İstedim ki, şu mübarek günlerde ağzımızdan güz laflar çıksın, kalemimiz yine güzel güzel yazsın istedik.
Tabii bu arada, bir yanlışlığım olursa, düzeltmek isteyen okuyucularıma şimdiden müsaade veriyor. Dedim ya, benim hocalığım yoktur.
Bu zamana kadar olan tecrübelerimiz gösteriyor ki, Kurban Bayramı süreci Kurban’dan bir gün önce yani bu sene 27 Haziran Salı günü sabah namazı ile başlayacak. Bayram öncesindeki güne Arefe günü diyoruz. Zira bu Arefe gününde hacılar Arafat meydanına çıkar ve orada Allah rızası için vakfeye durarak dua ederler. Sabah namazından itibaren, her farz namaz sonrasında ise teşrik tekbirleri getiririz. Teşrik tekbiri Allahu ekber Allahu ekber lâ ilâhe illallahu vallahu ekber Allahu ekber ve lillâhi’l-hamd şeklinde söylenir. Bunun manası ise şöyledir: "Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah’tan başka ilâh yoktur, Allah her şeyden yücedir. Allah her şeyden yücedir, hamd sadece O’na mahsustur."
Teşrik tekbirlerini 30 Haziran Cuma günü ikindi namazında okuyacağımız tekbirlerle bitireceğiz. Ha bu arada, hepimiz de Arefe günü sabah namazı sonrasında kabristanlıkları ziyaret ederek geçmişlerimize dua etmeyi unutmayalım.
Kurbanlarımızı, kurban kesebilecek durumda olanlarımız, Bayram namazını kıldıktan sonra kesmeye başlarız. Sonra bu kesim işi Hanefi mezhebi mensupları için Kurban’ın üçüncü günü akşamına, Şafii mezhebi mensupları için de 4. Gün akşamına kadar kesilebilir.
Kurban etinin bir özelliği vardır ki, üçe bölünür. Birinci bölüm yoksullara dağıtılır. İkinci bölüm komşulara, üçüncü bölüm de kendi aile fertleri içindir. Bazı kardeşlerimizin kurbanlarını. Kızılay, Diyanet ve Hasene gibi yardım kurumlarına bağışlamaları da takdire şayandır.
Unutmayalım:
Kurban kesmek, et temin etmek, et bulmak, insanlara et yedirmek değildir.
Kurban kesmek, sırf Allah rızası için ibadet maksadıyla yapılır. Onun içindir ki belirli günlerle sınırlandırılmıştır.
Zira aynı zamanda Kur’an’a bu duruma işaret eden bir ayet de vardır. Ayette şöyle buyurulur: “… Şükredesiniz diye bu kurbanları böylece sizin hizmetinize verdik. Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Allah’a ulaşacak olan ancak, sizin O’nun için yaptığınız, gösterişten uzak amel ve ibadettir.” (Hac suresi, 37)
Demek ki kurbanın asıl amacı, Allah’a gösterişten uzak amel işlemektir.
Rabbim bayramınızı mübarek, kurbanını makbul buyursun.